Provozuje:
Juris Real Estate

Zveřejňování smluv v registru zřejmě Senát beze změn neschválí.

Senátoři chtějí od povinnosti osvobodit národní podniky, tedy hlavně Budějovický Budvar. Někteří by chtěli také zrušit nebo alespoň omezit sankci zrušení smlouvy za její nezveřejnění.

Zveřejňování smluv v registru zřejmě Senát beze změn neschválí.

autor. JURIS REAL

Senátoři chtějí od povinnosti osvobodit národní podniky, tedy hlavně Budějovický Budvar. Někteří by chtěli také zrušit nebo alespoň omezit sankci zrušení smlouvy za její nezveřejnění.

Vyplynulo to z jejich vystoupení ve výboru pro veřejnou správu, který ale rozhodování o změnách odložil.

Výbor chce na návrh svého předsedy Miloše Vystrčila (ODS) před hlasováním zprávu Bezpečnostní informační služby k rizikům dopadů přijetí zákona na veřejný sektor. Chce také znát stanovisko ministerstev zemědělství a průmyslu k návrhům, podle nichž by pod zákon nespadaly Budvar a také třeba společnost Česká energetická přenosová soustava.

Pro vynětí Budvaru se vyslovil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který je rovněž pro finanční sankci za nezveřejnění smlouvy namísto jejího zneplatnění.

Poslanec Jan Farský (TOP 09) navrženou konstrukci hájil s tím, že v případě kontroly zveřejňování smluv by stát musel za tímto účelem vytvořit nový úřad s tisícovkou zaměstnanců.

Proti zákonu se postavili senátoři Radko Martínek a Petr Gawlas (oba ČSSD), který navrhl zamítnutí normy.

Podle Martínka je zákon neopravitelný, zvýší počet registrů a přinese další povinnost obcím.

Navrhovaný zákon předpokládá, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku.

Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva účinná. Povinnost se má vztahovat na smlouvy s plněním nad 50.000 korun bez daně z přidané hodnoty.

Trvalou výjimku z povinného uveřejňování smluv dostanou podle předlohy malé obce a jejich firmy, v nichž mají většinový podíl.

Zákon se nemá vztahovat ani na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o energetický gigant ČEZ.

Exempci (výjimku) dostaly také Parlament, prezidentská kancelář, Ústavní soud, Nejvyšší kontrolní úřad a Kancelář veřejného ochránce práv.

Nezisková organizace Otevřená společnost uvedla, že NKÚ, úřad ombudsmanky i Senát se zavázaly k dobrovolnému zveřejňování smluv, což za horní komoru potvrdila její tisková tajemnice Eva Davidová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O2 arena očekává na MS v hokeji vyšší návštěvnost.

Po rockerech z Kabátu zazpívá na hokejovém šampionátu operní pěvec Plachetka. Více»

V centru metropole byla otevřena nová Síň slávy českého hokeje.

Tři dny před startem MS v hokeji a téměř rok po zavření reprezentačních prostor v Galerii Harfa byla dnes v centru Prahy otevřena kamenná Síň slávy českého hokeje. Více»

Liberty Ostrava tvrdí, že uhradila nedoplatky na sociálním pojištění.

Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila nedoplatky na sociálních odvodech. Více»

Radní odložili rozhodnutí o plastice Moskva Praha v metru B Anděl.

Pražští radní odložili rozhodnutí o budoucnosti bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí. Více»

Veřejnosti se po zimní pauze otevřela zahrada Strakovy akademie.

Občané ji mohou navštívit každou sobotu až do poloviny října. Více»

Všechny články a aktuality »»