Provozuje:
Juris Real Estate

V České republice existuje podle satelitních dat neobvykle nízká vlhkost půdy.

Sucho v ČR je viditelné z vesmíru. Vědci totiž situaci monitorují prostřednictvím satelitů Evropské vesmírné agentury. Z nich získaná data za poslední měsíc ukazují, že v ČR je zřejmě nejnižší vlhkost půdy za posledních šest let.

V České republice existuje podle satelitních dat neobvykle nízká vlhkost půdy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Sucho v ČR je viditelné z vesmíru. Vědci totiž situaci monitorují prostřednictvím satelitů Evropské vesmírné agentury. Z nich získaná data za poslední měsíc ukazují, že v ČR je zřejmě nejnižší vlhkost půdy za posledních šest let.

V některých oblastech činí rozdíl oproti průměru až 30 procent. Nejhorší situace panuje na Olomoucku a Ústecku. Informovala o tom Evropská vesmírné agentura (ESA).

Satelitní data mohou využívat i zemědělci k pojištění a ochraně proti škodám způsobených suchem.

"V porovnání s průměrem či s tím, co považujeme za normální stav, lze 30procentní rozdíl v půdní vlhkosti na jaře považovat za pohromu pro zemědělství i přírodu, pokud by sucho mělo přetrvat i v létě," uvedl Richard de Jeu ze společnosti VanderSat, která měří vlhkost půdy na celém světě. Firma k tomu využívá data ze satelitu SMOS, který do vesmíru vyslala ESA.

Satelitní data o půdní vlhkosti jsou podle de Jeua zásadním faktorem pro pojištění zemědělců proti škodám způsobeným suchem a mají velké využití při podpoře zemědělských postupů.

Přes 96 procent dat poskytují satelity do tří hodin od zjištění. Následně je pak mohou využívat vybrané společnosti, které je zpřístupňují právě např. zemědělcům.

Družice SMOS byla vypuštěna v roce 2009 a jde o jednu z misí Earth Explorer pro dálkový průzkum Země. Ty jsou výzkumnou součástí programu Živá planeta.

Na palubě sondy SMOS se nachází interferometrický radiometr, který vytváří snímky tzv. jasové teploty. Na jejich základě se pak každé tři dny aktualizují mapy půdní vláhy, které dosahují přesnosti čtyř procent s prostorovým rozlišením zhruba 50 kilometrů. To lze přirovnat k detekci čajové lžičky vody smíchané s hrstí zeminy.

Zemědělské sucho se podle dat z minulého týdne rozšířilo na 98 procent území republiky. Na většině území panují podmínky výrazného až extrémního sucha.

I přes déšť v minulých dnech zůstala na mnoha místech situace velmi špatná, zejména pak na Moravě.

Podle expertů je aktuální sucho, které v tuzemsku trvá od roku 2015 a stále nekončí, nejhorší za posledních 500 let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»