Provozuje:
Juris Real Estate

Sociální výbor doporučil tento týden Sněmovně schválit novelu o oddlužení.

Sněmovní sociální výbor doporučil poslankyním a poslancům schválit legislativní novelu insolvenčního zákona, která by měla umožnit oddlužení většímu okruhu lidí.

Sociální výbor doporučil tento týden Sněmovně schválit novelu o oddlužení.

autor. JURIS REAL

Sněmovní sociální výbor doporučil poslankyním a poslancům schválit legislativní novelu insolvenčního zákona, která by měla umožnit oddlužení většímu okruhu lidí.

Členové a členky výboru podpořili vládní návrh.

Počítají ale s tím, že v dalším zákonodárném projednávání legislativní předloha dočká ještě změn.

Tuto středu o vládní novele jednal už sněmovní ústavně-právní výbor a podpořil její zmírnění, když hlasoval o pěti desítkách pozměňovacích návrhů.

Pro přijetí novely bylo dnes 13 ze 16 přítomných členů a členek sociálního výboru. Tři poslanci se zdrželi. Neuspěly dva návrhy poslance ODS Jana Bauera, které měly upravit pravidla nezabavitelnosti dlužníkova obydlí a stanovit definici nepoctivého záměru při oddlužování.

Ministerstvo spravedlnosti se stavělo proti oběma záměrům.

Připravilo vlastní pozměňovací návrh o stanovení hodnoty bytů či domů pro nezabavitelnost kvůli bydlení, který by přes poslance rádo dostalo do zákona.

Sociální výbor požádal už dopředu resorty práce a spravedlnosti o to, aby mu po přijetí novely a po roce jejího fungování v praxi poskytly údaje o počtech nových lidí v oddlužení a o výši jejich dluhů.

Poukázal přitom na to, že cílem novely má být dostat lidi z dluhové pasti, závislosti na dávkách a na trh práce z šedé ekonomiky.

Oddlužení či osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k umořování dluhu.

Podle vládní novely by mohlo trvat tři, pět nebo sedm let podle výše splacených dluhů.

Současná podmínka, podle níž musí být dlužník schopen vyrovnat v pěti letech aspoň 30 procent závazků, by neplatila.

Po doporučení ústavně-právního výboru by z vládní předlohy mohla vypadnout varianta zvaná "sedm - nula".

Nahradí ji pravděpodobně úprava pětiletého oddlužení, jak ji prosazují se souhlasem ministerstva spravedlnosti Patrik Nacher a Taťána Malá (oba ANO).

Dlužník by podle tohoto pozměňovacího návrhu nemusel splatit za pět let povinně alespoň 30 procent svých závazků, mohlo by to být i méně.

Soud by ale musel uznat, že se dlužník o splacení dluhů pod dohledem insolvenčního správce snažil.

Většina členů výboru se v této souvislosti přiklonila i k další Nacherově úpravě, podle níž by byl návrh na vstup do osobního bankrotu zamítnut, pokud by splátky stačily jen na odměny insolvenčnímu správci.

Podporu získalo i oddlužení seniorů, jak je prosazuje Kateřina Valachová (ČSSD). Bylo by rychlejší, bez dluhů by mohli být už za tři roky. Tuto možnost by ale mohli využít jen jednou.

V novele zatím zůstává i možnost oddlužení při splacení poloviny pohledávek za tři roky.

Podle některých poslanců by takoví lidé mohli být schopni splatit celou částku za šest let. Dlužníci, kteří by do tohoto oddlužení vstoupili, by museli nejdřív plně srovnat všechny přednostní pohledávky, k nimž by se mělo nově zařadit i dlužné výživné na děti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»