Provozuje:
Juris Real Estate

Seznam budov dodaný státem je podle primátora prý neúplný.

Pražský primátor Zdeněk Hřib považuje seznam budov určených k vyprázdnění, který uveřejnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), za neúplný.

Seznam budov dodaný státem je podle primátora prý neúplný.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Pražský primátor Zdeněk Hřib považuje seznam budov určených k vyprázdnění, který uveřejnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), za neúplný.

Má pochybnosti o tom, zda je celý projekt stěhování 10.000 státních úředníků do Letňan vůbec myšlen vážně, uvedl. Úřad ve čtvrtek sdělil, že navrhuje prodat 33 budov a dvě nynější ministerstva chce otevřít veřejnosti.

Šéfka ÚZSVM Kateřina Arajmu v minulosti řekla, že dohromady se má "realitní transakce" týkat 115 budov, z nichž 90 se má vyprázdnit a do zbytku se přesunou zaměstnanci z jiných úřadů. Nápad areálu v Letňanech prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO).

"Začínám mít vážné pochyby, že celý záměr je vůbec myšlen vážně. Žádal jsem od začátku o kompletní seznam budov určených k vyklizení. Obdržel jsem nyní pouze torzo seznamu nemovitostí určených k prodeji nebo k budoucímu kulturnímu využití," uvedl v reakci na zveřejnění seznamu primátor. Dodal, že chybí informace o budovách, kde je stát v nájmu, ačkoliv na úspoře z pronájmů staví premiér ekonomickou návratnost celé akce. Babiš a ÚZSVM operují s vyčíslením ekonomické návratnosti, podle které se má státu vybudování areálu pro úředníky v Letňanech za deset miliard korun vrátit do pěti let. Podle primátora celý výpočet bez dodání konkrétních a přesných informací o všech budovách a počtech úředníků stojí na vodě. "Není tedy jasné, zdali prezentovaný výpočet návratnosti není ve skutečnosti pouze marketingová chiméra," sdělil.

Hřib dále uvedl, že nechápe, proč se chce stát zbavovat např. budovy ministerstva životního prostředí ve Vršovicích, do které stát v posledních letech výrazně investoval a je od počátku koncipována jako administrativní, takže se nedá přestavět na byty, což má být jedním z důležitých nových využití pro vyklizené objekty. "Navíc jsou tam budovy na Hybernské, Washingtonově nebo Orebitské, ve kterých již nyní žádní úředníci nejsou, takže z nich nelze ani žádné úředníky vystěhovat. Není tedy vůbec jasné, podle jaké koncepce jsou ty budovy do tohoto seznamu vybírány a zdali tento plán nějakou koncepci vůbec má," dodal primátor s tím, že doufá, že město obdrží skutečně kompletní seznam. Zástupci Prahy opakovaně uvedli, že je pro ně nežádoucí, aby v metropoli zůstaly prázdné budovy. S tím má Praha špatné zkušenosti z minulosti, např. v případě tzv. radničních domů u Staroměstského náměstí, které po opuštění úředníky zůstaly dlouhé roky prázdné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O2 arena očekává na MS v hokeji vyšší návštěvnost.

Po rockerech z Kabátu zazpívá na hokejovém šampionátu operní pěvec Plachetka. Více»

V centru metropole byla otevřena nová Síň slávy českého hokeje.

Tři dny před startem MS v hokeji a téměř rok po zavření reprezentačních prostor v Galerii Harfa byla dnes v centru Prahy otevřena kamenná Síň slávy českého hokeje. Více»

Liberty Ostrava tvrdí, že uhradila nedoplatky na sociálním pojištění.

Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila nedoplatky na sociálních odvodech. Více»

Radní odložili rozhodnutí o plastice Moskva Praha v metru B Anděl.

Pražští radní odložili rozhodnutí o budoucnosti bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí. Více»

Veřejnosti se po zimní pauze otevřela zahrada Strakovy akademie.

Občané ji mohou navštívit každou sobotu až do poloviny října. Více»

Všechny články a aktuality »»