Provozuje:
Juris Real Estate

Pozor na velkou změnu u poplatníka daně u převodů nemovitostí!

Od dnešního dne budou místo prodávajících platit daň z nabytí nemovitosti kupující.

Pozor na velkou změnu u poplatníka daně u převodů nemovitostí!

autor. JURIS REAL

Od dnešního dne budou místo prodávajících platit daň z nabytí nemovitosti kupující.

Začíná platit novela zákona, která tuto změnu zavádí a která zároveň ruší povinnost ručení za daň. Sazbu daně novela nemění.

Podle předchozí právní úpravy byla daň z nabytí nemovitosti v případech koupě nebo směny jedinou daní, kde si smluvní strany mohly zvolit, kdo ji zaplatí.

Pokud se nedohodly, platil daň prodávající. Vláda si od změny v osobě poplatníka slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně.

Lenka Falešníková z poradenské společnosti BDO Tax upozornila, že rozhodným dnem pro aplikaci nového zákona bude okamžik vzniku daňové povinnosti, tedy den nabytí vlastnického práva k nemovité věci.

"Pro daňové povinnosti vzniklé před 1. listopadem bude tak aplikováno původní znění," uvedla. Upozornila na možné nejasnosti ohledně toho, kdo bude platit daň u nemovitostí pořízených ve dnech těsně před 1. listopadem.

Novela také osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Samosprávy nebudou muset ani podávat daňové přiznání. Předloha zjednodušuje určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoli na rozestavěné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»