Provozuje:
Juris Real Estate

O půjčky pro mladé ze SFRB není až tak velký zájem.

Na podporu bydlení mladých lidí do 36 let byla ve Státním fondu rozvoje bydlení pro letošní rok vyčleněna přibližně miliarda korun. Za letošek však fond přidělil finanční prostředky ve výši něco málo přes 400 milionů korun.

O půjčky pro mladé ze SFRB není až tak velký zájem.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Hypoindex)

Na podporu bydlení mladých lidí do 36 let byla ve Státním fondu rozvoje bydlení pro letošní rok vyčleněna přibližně miliarda korun. Za letošek však fond přidělil finanční prostředky ve výši něco málo přes 400 milionů korun.

Zájem není až tak velký, jak bylo předběžně odhadováno. Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda v této souvislosti hovoří o fiasku programu. Jedním z důvodů nižšího zájmu mohou být podle Kovandy příznivé úrokové sazby hypotečních úvěrů v kombinaci s tím, že se hypoteční banky snaží nabídnout atraktivní podmínky, aby přilákaly mladou klientelu. Využívají k tomu např. nabídku na financování 90 % ceny nemovitosti na prvobydlení, ačkoliv ČNB doporučuje poskytovat hypotéky ve výši max. 80 %. Podmínky čerpání půjčky ze Státního fondu rozvoje bydlení jsou navíc „poměrně svazující“. Max. částka, kterou lze takto získat na byt, činí 1,2 milionu korun. Půjčku sice lze kombinovat s hypotékou, avšak při současných cenách nemovitostí a skutečnosti, že 20 % musí mít žadatel ze svých zdrojů, to na průměrný pražský byt rozhodně nepostačuje.

Podle Kovandy to však z makroekonomického pohledu není žádná katastrofa. Nejednalo se totiž o řešení koncepční. „Tím je naopak vzít celou věc z opačného konce, prosadit legislativu usnadňující výstavbu, a tak zajistit, že nabídka bydlení bude moci pružněji reagovat na růst poptávky, což vyvolá kýžený přirozený tlak na pokles cen bydlení a učiní jej pro mladé dostupnějším,“ uzavírá Kovanda.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»