Provozuje:
Juris Real Estate

Nouze o byty nutí některé tuzemské developery vytvářet pořadníky.

Realitní kanceláře zase aukce bytů.

Nouze o byty nutí některé tuzemské developery vytvářet pořadníky.

autor. JURIS REAL

Realitní kanceláře zase aukce bytů.

Slovy dvacet osm nových bytů dostalo v hlavním městě stavební povolení za poslední tři měsíce. Lidé si jich ale za tu dobu koupili 62krát tolik.

Poptávka tak velmi výrazně převyšuje nabídku. Avšak s tím roste cena: průměrný nový 75metrový byt stojí v Praze už téměř pět milionů korun.

Poslední roky platilo, že v Praze se téměř nestaví rodinné domy, zato se ale na území hlavního města staví víc než polovina všech nových bytů v České republice. Vzhledem k charakteristice městské zástavby je to logické. Nyní však přišla prudká změna.

První část stále platí: méně rodinných domů než v metropoli se začíná stavět jen ve dvou nejmenších českých krajích. Avšak zcela jiná situace je ale u bytů.

Za letošní první pololetí podle Českého statistického úřadu vydaly pražské stavební úřady povolení ke stavbě jen 522 bytů. To je o 74 pct méně než v loňském prvním pololetí.

V Plzni se staví víc než v Praze.

Víc bytů, konkrétně o 169, letos zatím povolili v Plzeňském kraji a v těsném závěsu za Prahou je už i Středočeský kraj – jinak dlouhodobá tuzemská bašta rodinných domů.

Celkově se v prvním pololetí letošního roku v České republice počet povolených bytů propadl na 2 447 z loňských 3 544.

A ještě výraznější rozdíl nabízí pohled na povolení ke stavbě bytových domů vydaná v Praze za druhé čtvrtletí.

Těch se povolilo podle ČSÚ jenom 28, přičemž loni to za stejné období bylo 1 992. Tedy sedmdesátkrát tolik.

Na trh míří jednotky, mizí stovky. Nové byty tak v Praze zdražily o pětinu.

Pokles privátní-soukromé bytové výstavby spolu s minimálním budováním dopravní infrastruktury vede k tomu, že opět trpí české stavebnictví.

Z pohledu kupujících je špatnou zprávou, že se developerům nedaří získávat povolení právě v době, kdy lidé nové pražské byty díky levným hypotékám nakupují v rekordním množství.

Pražské byty zdražují až o pětinu!

Jen od dubna do června se jich podle statistik developerů Trigema, Skanska a Central Group prodalo 1 750. Tedy dvaašedesátkrát více, než se jich za tu dobu povolilo.

Poněvadž byty se zpravidla umísťují do nabídek právě v momentě, kdy mají vyřízená povolení a začínají se stavět, nabídka se smršťuje.

Dle citovaných developerských statistik, které metodicky kontroluje pražský Institut plánování rozvoje, bylo v pololetí v nabídce 4 650 bytů, tedy o třetinu méně než loni. Podle další statistiky, založené na datech společnosti Deloitte a portálu CenováMapa.org, bylo v červnu v nabídce 4 713 bytů. I to bylo podle této databáze o dva tisíce méně než loni.

Převis poptávky nad nabídkou vyústil samozřejmě i v růst cen. Podle statistiky zveřejňované developery vzrostly ceny meziročně o 18,7 procenta na 65 922 korun za čtvereční metr bytu. Tzn. že modelový 75metrový třípokojový byt podražil o 924 tisíc na bezmála pět milionů korun.

Statistici společnosti Deloitte uvádějí průměrnou cenu čtverečního metru nového bytu ještě o 2,5 tisíce korun vyšší.

Dozvuk světové hospodářské krize, pomalí úředníci, avšak chybující i samotní developeři.

Co je tedy důvodem propadu počtu stavěných bytů?

Jedním z nich je logicky dozvuk nedávné hospodářské krize. Ta se naplno projevila koncem roku 2008, česká ekonomika ale klesala ještě v letech 2012 a 2013. V té době tak investoři v menší míře plánovali nové projekty, což se teď projevuje.

Nové byty v České republice byly loni nejdražší ve střední Evropě.

Samotní developeři však viní zejména komunální politiky a úředníky. Ty první z toho, že se proti nim přespříliš vymezují, ty druhé potom z pomalosti a nedodržování lhůt.

„Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí bezesporu pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let,“ konstatuje např. majitel největší české developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Pravdou ale také je, že jedním z nejčastějších důvodů průtahů je úspěšné odvolání, které magistrát schválí na základě konkrétních chyb developerů v projektové dokumentaci.

Právě na "byrokratický proces odvolání" si stěžuje další velký developer Evžen Korec z Ekospolu.

„Povolování staveb zásadně komplikují sdružení, které často ani neprokáží oprávněný zájem. Jedno odvolání, které ani nemusí být věcně podložené, znamená zhruba roční zpoždění projektu,“ tvrdí Korec.

Převis poptávky nad nabídkou donutil ke změně návyků i jiné developery. V M&K Real Estate například zavedli pořadníky.

„U větších bytů se nám sejdou v pořadí dva až tři zájemci, u dvoupokojových či garsonek, které jdou nejrychleji na odbyt, to potom je klidně sedm nebo osm,“ říká Šárka Kloučková z obchodního oddělení firmy.

Nedostatek nových bytů se promítá i do nabídek realitek, jež prodávají zejména secondhandové nemovitosti. Například RE/MAX začal řešit přetlak zájemců jednokolovými internetovými aukcemi.

Ty probíhají tak, že každý zájemce má možnost předložit jednu nabídku, z nichž posléze vyhrává ta nejvyšší. Zájemci ale nemají jako při klasické dražbě možnost vidět konkurenční nabídky a přebíjet je. I tak ale dovede aukce vyšroubovat cenu nahoru. „Za dva až tři měsíce proběhlo v Praze okolo padesáti aukcí. Ty nejlepší výsledky znamenaly navýšení kupní ceny o 20 až 25 procent,“ popisuje jednatel RE/MAX Alfa Jan Zachystal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»