Provozuje:
Juris Real Estate

Mráz může v Jihočeském kraji poškodit rané třešně nebo rané pšenice.

Mrazy, které na nejbližší dny předpověděli meteorologové, mohou poškodit některé rané třešně v jižních Čechách. Když bude mráz silný, pomrznou i pupeny. Zemědělcům mohou zmrznout rané pšenice nebo jarní ječmeny.

Mráz může v Jihočeském kraji poškodit rané třešně nebo rané pšenice.

autor. JURIS REAL, ČTK

Mrazy, které na nejbližší dny předpověděli meteorologové, mohou poškodit některé rané třešně v jižních Čechách. Když bude mráz silný, pomrznou i pupeny. Zemědělcům mohou zmrznout rané pšenice nebo jarní ječmeny.

Víc než mráz trápí zemědělce a pěstitele sucho, řekli ČTK.

"Vegetační stadium jak třešní a višní, tak jablek je ve stavu, že by mráz ještě neměl vadit. Je ale otázka, jaký bude; momentálně není vegetace tak pokročilá. Můžeme je chránit zatím jenom postřikem, nejsme zařízení na to, abychom dělali ochranu vodou. Pokud bude teplota pod minus čtyři, tak už to nemá smysl," sdělil ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.

Předloni mráz v kraji nejvíc poškodil třešně, asi z poloviny. Zemcheba jich ročně sklidí 90 tun. Teď kvetou zatím jen rané třešně, oznámil předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber.

"To ostatní je sotva narašené. Když to zmrzne v pupenech, těžko s tím něco naděláme. Chlapi mají zařízení na tvorbu mlhy, dají se pálit balíky (slámy), ale jestli bude 12 pod nulou, jsou všechna opatření k ničemu. Před dvěma lety nám zmrzlo skoro 70 procent, to se pak neurodí skoro nic," informoval Leber.

Velké obavy z toho nemá agronom lišovské firmy Kooprodukt Ondřej Liška. "Může se stát, že nám pomrznou rané pšenice, které se už vytahují nahoru, tam už se začíná tvořit klas. Mohou být trochu pocuchané řepky, ale myslím si, že mráz nebude dlouhodobý.

Ovocnářům, když kvetou stromy, stačí drobet, aby to kvítky popálilo a přišli o úrodu. U nás by mráz musel být dlouhodobější. Pro ozimy by jeden mráz takový problém být neměl. Riziko je pro ty, kteří seli dřív jařiny, třeba jarní ječmeny anebo jetele," uvedl Liška.

Zima byla poměrně mírná, ozimy přezimovaly bez větších potíží, uvedla agrární komora. Poškodilo je jen sucho a to, že se sely poměrně pozdě, kvůli vytrvalým dešťům koncem léta.

"Mráz je nebezpečnější pro části rostlin, které souvisí s jejich rozmnožováním, což jsou hlavně květy. V této fázi ale většina porostů zemědělských plodin u nás v kraji ještě není. Více nás trápí dlouhodobé sucho; přestože v posledních dnech nějaké srážky padly, pořád to není dost," prohlásila ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Na jihu Čech jsou tři oblasti, kde se jablka pěstují nejvíc - Chelčice, Krtely a Lhenice. Ovoce se v těchto sadech pěstuje od poloviny 19. století, vozilo se odsud i na císařský dvůr do Vídně.

Unie ovocnářů jižních a západních Čech sdružuje 50 pěstitelů. Její členové obhospodařují téměř 1 000 hektarů ovocných sadů a deset hektarů ovocných školek.

Pěstují převážně jabloně, dále třešně, višně, rybízy, slivoně, hrušně a jahody. Členové unie mají skladovou kapacitu na 15.000 tun ovoce.

Zemcheba pěstuje kolem Chelčic a Lhenic ovoce na téměř 235 hektarech. Na největší ploše, na 88,3 hektaru, má jablka, ročně jich sklidí kolem 3 000 t.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»