Provozuje:
Juris Real Estate

Lesy na Rožnovsku postihlo velké sucho a rovněž kůrovec.

Lesy v okolí Rožnova pod Radhoštěm postihlo velké sucho, v posledních letech se také zvyšuje průměrná teplota. Stromy bez vláhy nedokážou odolávat většímu výskytu škůdců jako je kůrovec nebo václavka.

Lesy na Rožnovsku postihlo velké sucho a rovněž kůrovec.

autor. JURIS REAL

Lesy v okolí Rožnova pod Radhoštěm postihlo velké sucho, v posledních letech se také zvyšuje průměrná teplota. Stromy bez vláhy nedokážou odolávat většímu výskytu škůdců jako je kůrovec nebo václavka.

Množství vytěženého dříví napadeného kůrovcem se výrazně zvýšilo. Na Rožnovsku bylo v roce 2008 vytěženo ve státních lesích 1006 metrů krychlových dříví poškozeného kůrovcem, loni to bylo 106.000 metrů krychlových, sdělil novinářům lesní správce z Rožnova pod Radhoštěm Jaromír Válek. "Letos se začali kůrovci rojit až o tři týdny dříve, tedy druhý týden v dubnu. Jsme ale připravení. Na Rožnovsku jsme instalovali 5 470 lapáků a 1 200 lapačů, využíváme také 3 500 metrů čtverečních insekticidních sítí a 1 220 stojících lapáků," uvedl Válek. Podle něj je nejdůležitější napadené dříví co nejdříve z lesa vytěžit, aby hmyz nenapadal další porosty.

Na Rožnovsku tvoří smrk asi 80 procent státních lesů, hmyzími škůdci je ohrožena asi polovina z nich. Kalamita je podle Válka ve třech revírech v nižších nadmořských výškách, v oblasti Valašskomeziříčska, Rožnovska a v okolí Poličné. "Zatím nejsou ohroženy horní revíry, což je oblast Horní a Dolní Bečvy, kde je vyšší nadmořská výška a smrky tam zatím odolávají lépe," řekl ČTK Válek.

Průměrná roční teplota se v oblasti v posledních letech zvýšila o čtyři stupně Celsia, srážek naopak výrazně ubylo. "Pokud bude tento trend pokračovat, musíme očekávat masivní hynutí lesů. Dá se předpokládat, že se neujmou ani sazenice lesních dřevin z letošního jarního zalesňování," uvedl ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Pospíšil. Lesníci se snaží situaci zlepšit různými opatřeními směřujícími k zadržení vody v krajině. Je potřeba také zvýšit poměr listnatých stromů s hlubšími kořeny, které budou sucho lépe zvládat, a snížit procento smrkového lesa. Již nyní se vysazuje více listnatých dřevin a jedlí. "Vracíme se k bříze, jeřábu, osice, jilmu. Nejde o změnu dřevinné skladby v desítkách procent za rok. Obměna bude patrná až za deset nebo dvacet let," uvedl Válek. Problémy se suchem a škůdci nemá na Rožnovsku jen státní podnik Lesy ČR, který tam má asi 10.000 hektarů lesa, ale také další vlastníci lesů včetně města Rožnov pod Radhoštěm.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»