Provozuje:
Juris Real Estate

JURIS REAL se i nadále úspěšně věnuje výkupům komerčních prostor.

I z tohoto důvodu dnes přinášíme zajímavý článek o skladovacích prostorech.

JURIS REAL se i nadále úspěšně věnuje výkupům komerčních prostor.

I z tohoto důvodu dnes přinášíme zajímavý článek o skladovacích prostorech.

autor. JURIS REAL

Nájemné za skladovací prostory?

Nejvýhodnější v Praze a Ostrově

Pro každého podnikatele je důležitá cena, ať už jde o služby dopravců nebo nabídky k využití logistických center. Podle čeho se v současnosti odvijí výše jejich nájemného? A jakých částek dosahuje?

Podle Simony Černé, která působí na pozici Associate Director oddělení průmyslových prostor ve společnosti Coliers International, víceméně není možné uvést jednu hodnotu, jež by odpovídala situaci v České republice. Podobně jako na trzích kancelářských, rezidenčních a obchodních prostor, je i nájemné za skladové a výrobní plochy závislé na několika faktorech - především lokalitě, délce nájemního závazku, velikosti poptávané plochy a v neposlední řadě také na časové tísni budoucího uživatele.

Za 3 - 4, 60 euro

Celkově by se zdálo, že nájemné mírně vzrostlo. Je však třeba zvážit, zda se nejedná pouze o důsledek úbytku neobsazených prostor, které byly v minulosti nabízeny za nižší sazby. Požadovaná výše nájemného za prostory, které by se teprve měly postavit, bývaly vždy vyšší než za pronájem již postavených hal. Většina pronajímatelů stávajících průmyslových parků nájemné v posledním roce snížila. V konkrétních číslech je možné uvést, že se základní měsíční nájemné za standardní stávající skladové prostory v České republice pohybuje mezi 3 euro/m2 a 4, 60 euro/m2," upřesňuje Simona Černá. "Efektivní výše nájemného je pak závislá na pobídkách, které je uživatel schopen sám, či za asistence agenta, vyjednat."

Nejzajímavější regiony

Z hlediska výše nájemného za moderní skladové prostory lze v současné době cenově nejzajímavějších podmínek dosáhnout v severní části Prahy (okolí dálnice D8) a v oblasti Ostravy. "Více než otázka regionů se však jedná o situaci jednotlivých developerů, případně i jednotlivých areálů. Logistika je však ovlivněna také přepravními náklady, proto by výběru umístění logistických a distribučních center měla předcházet alespoň hrubá analýza i těchto parametrů, která nastíní vhodné lokality," doporučuje Simona Černá.

Spekulativní výstavba

Na tuzemském logistickém trhu se lze v současnosti setkat, byť omezeně, s jevem tzv. spekulativní výstavby logistických areálů. Nelze jednoznačně říci, že by trhu spekulativní výstavba neprospívala, určité skupiny uživatelů naopak takový typ prostor vyžadují a kde je poptávka, bývá i nabídka. Příkladem jsou poskytovatelé služeb, kteří hledají prostory ve velmi krátkém časovém horizontu, přičemž jsou schopni učinit závazek pouze na kratší dobu (3-5 let). Při zvážení nové výstavby by byli často nuceni čekat 6 - 12 měsíců (v závislosti na požadované lokalitě), což u většiny výběrových řízení není možné, a požadovaná délka nájmu by jim neumožnila dodržet princip tzv. "back-to-back", tedy krytí nájemního závazku s délkou smlouvy se zákazníkem. Logističtí operátoři (a obchodní společnosti) navíc hledají prostory, které odpovídají standardnímu technickému provedení předních developerů (světlá výška kolem 10 m, nosnost podlah 5t/m2, vrata s vyrovnávacími můstky na každých min. 1 000 m2 atp.), a právě takové prostory bývají na český trh dodávány spekulativně. "Spekulativní výstavba vždy rozšíří nabídku v dané lokalitě což opět nahrává budoucím nájemcům, kteří mají na výběr více variant a zároveň mohou dosáhnout i zajímavých komerčních podmínek," podotýká Simona Černá. "Komu naopak haly postavené na spekulativní bázi nevyhovují, jsou výrobní firmy. Pro výrobní provoz jsou často vhodnější prostory s nižšími stropy. ve většině případů je také požadovaná například vyšší intenzita osvětlení a vyšší nosnost podlah. Výrobci však mohou často nabídnout delší dobu nájmu (7 i více let) a jsou ochotni si počkat na nově postavené prostory, které již budou přizpůsobené jejich konkrétním požadavkům," dodává Simona Černá (bez autora. Nájemné za skladovací prostory? Lobby, září - říjen 2011, s. 21.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O2 arena očekává na MS v hokeji vyšší návštěvnost.

Po rockerech z Kabátu zazpívá na hokejovém šampionátu operní pěvec Plachetka. Více»

V centru metropole byla otevřena nová Síň slávy českého hokeje.

Tři dny před startem MS v hokeji a téměř rok po zavření reprezentačních prostor v Galerii Harfa byla dnes v centru Prahy otevřena kamenná Síň slávy českého hokeje. Více»

Liberty Ostrava tvrdí, že uhradila nedoplatky na sociálním pojištění.

Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila nedoplatky na sociálních odvodech. Více»

Radní odložili rozhodnutí o plastice Moskva Praha v metru B Anděl.

Pražští radní odložili rozhodnutí o budoucnosti bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí. Více»

Veřejnosti se po zimní pauze otevřela zahrada Strakovy akademie.

Občané ji mohou navštívit každou sobotu až do poloviny října. Více»

Všechny články a aktuality »»