Provozuje:
Juris Real Estate

Geomet odkoupila pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce.

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na nichž hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku.

Geomet odkoupila pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce.

autor. JURIS REAL, ČTK a Seznam Zprávy

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na nichž hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku.

Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Firmu Geomet vlastní Severočeské doly patřící do skupiny ČEZ a australská těžební společnost European Metals Holdings. "Ano, můžu potvrdit, že jsme pozemky získali," sdělil serveru mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Geomet podepsal smlouvy s budoucími opcemi na získání všech potřebných pozemků v lokalitě Dukla v celkové hodnotě 966 milionů korun.

V průmyslovém areálu plánuje postavit závod na zušlechťování rudy a na výrobu lithia pro baterie.

Pozemky areálu Dukla vlastnily čtyři privátní firmy, přičemž všechny přilehlé pozemky relevantní pro tuto lokalitu jsou ve vlastnictví státu nebo místních úřadů, uvedly Seznam Zprávy.

Geomet v rámci smlouvy jeden z pozemků koupila, na získání dalších tří uzavřela předkupní právo. Jeden z koupených pozemků vlastní podle serveru firma Datou. Jejím vlastníkem je Jan Lichtneger, odvolaný ředitel středočeských silničářů, známý z tzv. kauzy Dozimetr.

Ústecký krajský odbor územního plánování již obdržel žádost o změnu územního plánu v okolí areálu Dukla, aby mohl vzniknout koridor pro dopravu rudy.

Rozhodnout se má v posledním kvartálu letošního roku. Na výsledku pak závisí i koupě dalších tří pozemků, respektive využití opcí na jejich koupi.

Pod Cínovcem v Krušných horách se nachází největší ložisko lithia v Evropě. Firma Geomet v oblasti provádí průzkum a v následujících letech tam plánuje hlubinnou těžbu tohoto strategického kovu. Finální studie proveditelnosti, která odpoví na základní otázky spojené s možnostmi produkce lithia na Cínovci, bude hotová do konce letošního roku, uvedl nedávno místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Těžba by mohla začít na přelomu roku 2026 a 2027 za předpokladu, že ve druhé polovině roku 2025 bude mít Geomet stavební povolení. Finanční náklady na celý projekt se odhadují na 15 miliard korun.

Premiér Petr Fiala (ODS) při květnové návštěvě Teplicka oznámil, že v těžbě lithia vidí příležitost pro Ústecký kraj. Z kdysi uhelného regionu může podle něj vzniknout centrum moderní energetiky a obnovitelných zdrojů.

Důležitá je podle premiéra spolupráce i se sousedním Saskem. I proto vzniklo česko-saské memorandum o spolupráci na projektech strategického významu, mj. při získávání surovin, jako je lithium.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»