Provozuje:
Juris Real Estate

Dražeb nemovitostí přibývá.

Pro dlužníka znamená dražba jeho nemovitosti často ztrátu střechy nad hlavou. Pro kupujícího levně nabytý majetek. Pro soudní exekutory a dražitele pak tučnou provizi.

Dražeb nemovitostí přibývá.

autor. JURIS REAL

Pro dlužníka znamená dražba jeho nemovitosti často ztrátu střechy nad hlavou. Pro kupujícího levně nabytý majetek. Pro soudní exekutory a dražitele pak tučnou provizi.

Počty nedobrovolně dražených nemovitostí kvůli nespláceným dluhům raketově rostou. Loni bylo nařízeno téměř 12 tisíc exekučních dražeb nemovitostí, což představuje téměř dvojnásobek oproti roku 2009. Co je neštěstím pro dlužníky, stalo se rájem pro spekulanty a realitní kanceláře, které nemovitosti v dražbách získají a pak se ziskem prodají. Kupříkladu nedávno exekutor dražil třípokojový byt 3 + Kk v Úvalech u Prahy ve zděném bytovém domě s odhadní cenou 2, 9 milionu korun. "Dražby se zúčastnili čtyři dražitelé a z vyvolávací ceny 1, 9 milionu jsme se vyšplhali na dva miliony korun," uvádí David Tala z přerovského exekutorského úřadu. "Nemovitosti ve veřejných dražbách nakupujeme, ceny jsou zpravidla o 50 procent nižší než tržní," pochvaluje si Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality. Další skupinou zájemců představují specializované firmy, které nemovitost koupí, očistí od právních zádrhelů a pak ji teprve prodají RK. Nicméně soudní exekutoři potřebují prodat nemovitost co nejdráž, aby částka pokryla umoření pohledávky.

Snaží se proto rozšířit okruh dražitelů, kteří by cenu vyhnali nahoru. Jednou z možností je zvýšit dostupnost pro běžné lidi. Čím dál více exekutorů proto nabízí nemovitosti prostřednictvím online dražeb. Pro online dražby platí stejné podmínky jako pro veřejné dražby s fyzickou účastí. Jestliže nemovitost zájemce vydraží, přechází její vlastnictví na něj. Dražit může jen ten, kdo složí zálohu, tzv. dražební jistotu, jejíž výše je stanovena v dražební vyhlášce. Jistota slouží jako závazek, že dotyčný myslí svůj počin dražit danou nemovitost vážně, a pokud nakonec v dražbě neuspěje, je mu tato jistota vrácena. "U milionového domu se jedná přibližně o 150 tisíc, u třímilionového pak asi o 300 tisíc korun. Lhůta k doplacení konečné ceny se může úřad od úřadu lišit, u nás je to asi šest týdnů ode dne dražby v závislosti na skutečnosti, kdy si povinný převezme usnesení o udělení příklepu," vysvětluje Tala. Zájemci však na zaplacení celé ceny musí mít dostatečnou hotovost. "Fyzickým osobám bych koupi nemovitostí ve veřejných dražbách jednoznačně nedoporučil. Je totiž důležité, aby se uměli v prostředí veřejných aukcí pohybovat, což zpravidla neumějí. Často se na veřejných dražbách objevují spekulanti, kteří uměle vytahují cenu nahoru, a fyzickým osobám se pak takový nákup nevyplatí," tvrdil Jonáš. Přidává však, ze u online dražeb je situace lepší. "Zde existuje volná soutěž a spekulanti nejsou tak aktivní," říká.

Realitním kancelářím ale nízká účast na dražbách vyhovuje a na rozdíl od soudních exekutorů nepotřebují, aby zájemců o dražby přibývalo."V poslední době sledujeme trend, že se dražeb účastní čím dál tím více zájemců a cena dražené nemovitosti se pak blíží ceně tržní," posteskl si ředitel realitní sítě Sting Michal Pitucha. Nemovitosti nedraží jen soudní exekutoři, ale i další věřitelé - nejčastěji hypoteční banky, které potřebují zpeněžit nemovitosti ze zástav, když klient nesplácí hypotéku. "Tady je potřeba podotknout, že hypoteční banky veřejné dražby objevily až v posledních letech. Důvodem byla i ta skutečnost, že v předchozí dekádě byl počet nesplácených úvěrů zanedbatelný a úvěrové banky buď nastalou situaci neřešily vůbec, nebo sahaly k exekučnímu řízení," vysvětluje Radim Hasman, předseda představenstva společnost Eurodražby.cz, jež spolupracuje s komerčními bankami. Tento nástroj využívá např. Česká spořitelna, která v minulosti poslala do dražby např. hotel Koruna, jehož vlastník dlužil 40 milionů korun. Následně se přidávají také Raiffeisenbank nebo Hypoteční banka. Naproti tomu GE Money Bank dražby realizuje výhradně v rámci výkonu exekucí u exekutorských úřadů. "Do procesu nedobrovolných veřejných dražeb předáváme průměrně několik jednotek případů měsíčně. Skutečným zpeněžením v dražbě však měsíčně skončí v průměru zhruba polovina nemovitostí. V roce 2011 jsme realizovali pár desítek dražeb nemovitostí, které sloužily jako zástava na hypotečních úvěrech," říká mluvčí České spořitelny Petr Podzimek.

Proces veřejných dražeb používá bankovní ústav dlouhodobě, neboť při nich dosahuje nejvyšších cen, za které jsou nemovitosti vydraženy, ve výrazně kratším čase a při výrazně nižších nákladech než v rámci exekučního řízení. "Skutečnost, že je dražba zrealizována rychle, má zásadně pozitivní dopad na dlužníka, protože jeho dluh přestává narůstat o úroky z prodlení," vysvětuje Podzimek. Pro dlužníka, který má povinnost náklady dražby hradit, je výhodou i to, že v případě nedobrovolné dražby zaplatí až o třetinu méně než při dražbě exekutorem. Rozdíl je daný hlavně vysokou odměnou pro soudního exekutora, která je stanovena zákonem a činí 15 procent vymáhané částky v případě nemovitosti. U nedobrovolné dražby může být max. výše odměny 10 procent ceny dosažené vydražením. Za nevýhodou nedobrovolné veřejné dražby, "mimosoudní exekuce", lze považovat to, že písemné vyrozumění musí dlužník osobně převzít a stvrdit podpisem. Může se tak déle "schovávat". Obsílku od soudního exekutora převzít nemusí, ta se bere automaticky za doručenou."Exekuční dražba poskytuje věřiteli i vydražiteli větší právní jistotu, jelikož zpochybnit udělení příklepu v exekuční dražbě může menší okruh osob," tvrdí Petra Báčová, tisková mluvčí Exekutorské komory. Na druhou stranu samotná nedobrovolná dražba je rychlejší - podle Hasmana v průměru dva měsíce - než exekuční, která se může vléct i roky (s využitím Jušková, K. Dražeb domů přibývá. deník Lidové noviny-příloha Peníze & Byznys, dne 25. 8. 2012, s. 15.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»