Provozuje:
Juris Real Estate

Zavedení NSZ a digitalizace se neobejde bez obtíží.

Zavedení nového stavebního zákona a digitalizace stavebního řízení se pravděpodobně neobejde bez počátečních obtíží. Obavy ale nejsou na místě.

Zavedení NSZ a digitalizace se neobejde bez obtíží.

autor. JURIS REAL, Seznamzpravy.cz, MSN a ČTK

Zavedení nového stavebního zákona a digitalizace stavebního řízení se pravděpodobně neobejde bez počátečních obtíží. Obavy ale nejsou na místě.

Je třeba v krátké době dohnat, co se mělo udát už před lety. ČTK to řekl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nápor na úřadech podle něj v některých případech způsobuje zdražení některých stavebních povolení, jako je tomu např. u studní, u kterých se poplatky zvýší ze 300 korun na 10.000 korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v současnosti čelí kritice některých stavebních úřadů a stavebníků, kteří se obávají pondělního uvedení nového stavebního zákona a digitalizace v platnost.

"Situace na některých stavebních úřadech je před plnou účinností nového stavebního zákona náročná. Představuje zásadní změnu a velký posun kupředu, který česká ekonomika potřebovala již velmi dlouho. Současný nápor na stavební úřady má více důvodů. Na jednu stranu dojde ke zvýšení poplatků u některých kategorií staveb, které se dojednalo ještě za mé předchůdkyně Kláry Dostálové (ANO). Někteří proto chtějí stihnout ještě za nižší sazbu," prohlásil Bartoš.

Podle informací, které má MMR k dispozici, se na některých úřadech stavebníkům v posledních měsících radilo, aby žádosti podali před koncem června.

Obavy ale podle něj nejsou namístě, jelikož zákon např. počítá s tříletým přechodným obdobím, kdy bude možné použít dokumentaci vytvořenou podle dosavadních vyhlášek. Do konce června 2027 tak bude možné rozpracované projekty podávat podle dosavadních předpisů, podotkl.

Do školícího prostředí informačního systému stavebního řízení se od konce května přihlásilo 390 institucí. Následně už podle Bartoše záleží na jednotlivých úřadech a samotných úřednících, v jakém rozsahu se školení zúčastnili a kolik času do něj investovali.

"První červenec je pouze začátek, očekáváme, bude trvat několik týdnů a možná měsíců, než si vše takzvaně sedne," doplnil.

Z vyjádření zástupců úřadů oslovených ČTK vyplývá, že kvůli červencové změně stavebního zákona, která také zvyšuje poplatky u některých staveb, nyní stavební úřady v Česku přijímají násobně víc žádostí než obvykle a narůstá také počet telefonických dotazů. Vedle obav stavebníků panují zároveň i obavy úředníků, zda bude nový systém funkční, plný přístup do nového systému totiž k dispozici zatím nemají.

Informační systém stavebního řízení podle Bartoše bude možné spustit i na technice, kterou už teď úřady mají. MMR jim také zajistilo nové notebooky a monitory. Server Seznam Zprávy informoval o tom, že některé z nových počítačů, které stát poslal na úřady měly u nabíječek zástrčky pro britské zásuvky namísto českých.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»