Provozuje:
Juris Real Estate

Zahraničních hostů byla loni v lázních třetina.

Před covidem skoro polovina.

Zahraničních hostů byla loni v lázních třetina.

autor. JURIS REAL, ČTK

Před covidem skoro polovina.

Zahraničních hostů byla v českých lázeňských městech loni zhruba třetina, před epidemií covidu-19 tvořili skoro polovinu. Celkový počet přes 842.000 hostů takřka vyrovnal rok 2019, přijelo více Čechů.

Naopak jim kvůli válce chybí ruští hosté.

Na tiskové konferenci tyto informace oznámil ředitel společnosti CzechTourism Jan Herget. Lázeňská města se proto chtějí zaměřit na další zahraniční trhy nebo na kratší pobyty, které vyhledávají čeští turisté. V posledním roce před covidem tvořili hosté na léčebných pobytech asi 40 procent.

Lázeňství v posledních letech negativně ovlivnilo omezení cestování a provozu v době covidu. Loni se zejména pro západočeské lázně výrazně projevily důsledky války na Ukrajině a omezení pro Rusy.

"Ze dne na den naše lázně přišly o 80 procent své klientely," sdělila předsedkyně Sdružení lázeňských míst ČR a primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). To potvrzuje i prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha. "Trápí nás nedostatek zahraničních hostů. Infrastruktura českých lázní je tak obrovská, že ji Češi nemohou nikdy nasytit, i kdyby prodloužili své pobyty," konstatoval. Klienti přijíždějící na léčebné pobyty tvořili před covidem 40 procent lázeňských hostí. V roce 2019 jich bylo přes 366.000, necelé třetině pobyt hradila zdravotní pojišťovna. Předloni jich bylo necelých 220.000, loňská čísla zatím k dispozici nejsou.

Češi přitom podle dat CzechTourismu vyhledávají stále častěji v lázeňských městech wellness pobyty na prodloužený víkend. To také přináší lázním nižší výdělek.

"Celkové útraty hostů jsou výrazně nižší než v roce 2019, kdy základ tvořili Němci a Rusové," dodal Herget. Průměrně podle něj Češi utrácí denně kolem 700 korun, Němci 2 000 Kč a ruskojazyčná klientela kolem 3500 korun za den.

"Největší rozdíl je v délce pobytu. Zahraniční klient zůstává deset dní, ideálně 14 dní. Když přijede Čech do lázní, zůstává čtyři až pět dnů v průměru," uvedl viceprezident svazu Martin Plachý.

Loni největší část cizinců tvořili Němci (200.870), Slováci (12.444) a Ukrajinci (6747). Z krajů nejčastěji mířili do Karlovarského (545.594 hostů), řádově méně pak do Zlínského (52.017) a Olomouckého kraje (47.639).

Výpadek ruskojazyčných hostů chce CzechTourism podle Hergeta nahradit např. v jiných postsovětských zemích, jako jsou Uzbekistán, Kazachstán a Ázerbájdžán, kde je solventní klientela a zároveň podpora tamních zdravotních pojišťoven. Zaměřit se lázně chtějí také na Izrael a arabské země. Při péči o tamní klienty je ale podle Hergeta problém s jazykovou bariérou personálu.

Podle Plachého se jedná i o tom, že by byla podpořena léčba následků covidu-19 u obyvatel různých zemí Evropské unie v evropských lázních.

Občané ze zemí, kde lázně nejsou, by pak mohli směřovat právě do těch českých. Spolu s dalšími osmi evropskými lázněmi jsou Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně od roku 2021 na seznamu UNESCO.

V České republice existuje 93 registrovaných poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče, dohromady mají 25.000 lůžek a zaměstnávají 11.000 lidí, v současné době mají ale problém sehnat kvalitní personál.

Podle Plachého to souvisí s tím, že lidé preferují víkendové pobyty a lázně nejsou vytížené přes týden.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»