Provozuje:
Juris Real Estate

Výnosy brambor v České republice jsou nižší kvůli suchu.

Prodávají se dráž než před rokem.

Výnosy brambor v České republice jsou nižší kvůli suchu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Prodávají se dráž než před rokem.

Bramborovým polím v ČR škodí sucho, výnosy sklízených raných odrůd v Polabí jsou nižší. Brambory jsou dražší. Při prodeji ve velkém dostávají farmáři za kilogram 12 až 14 korun, přibližně o polovinu víc než ve stejné době před rokem.

ČTK to řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček před bramborářským seminářem v Jitkově. Později sklízeným bramborám na Vysočině by ještě mohl pomoci déšť, pokud začne pršet v nejbližší době.

Import brambor se teď nevyplácí, protože v jiných zemích jsou ještě o něco dražší. "Ze zahraničí jsem přesvědčený, sem fakticky žádné brambory nejdou, protože farmářská cena konzumních brambor např. v Německu se teď pohybovala okolo 17 korun za kilogram," sdělil Králíček.

Sucho uškodilo pěstitelům i v jiných státech. Na druhou stranu zpracovatelé brambor v západní Evropě mají zvýšenou poptávku po bramborách na výrobu hranolků, které exportují i mimo EU, uvedl.

Nedostatek vláhy mají bramborová pole na řadě míst v tuzemsku. "Jsou samozřejmě rozdíly, ale obecně se dá říci, že velkou většinu ploch poškodilo sucho," řekl Králíček.

Kdyby v příštích dvou týdnech pršelo, mohla by se někde situace zlepšit. Jaká by mohla být nakonec úroda brambor, se podle předsedy zatím těžko odhaduje. "Letošní rok nebude rekordní, budeme rádi, pokud by byl průměrný," podotkl.

Na Vysočině, kde leží víc než třetina bramborových polí v České republice, se kvůli deštivému jaru zpozdilo sázení. Obvykle skončí 10. května, letos ho zemědělské podniky dokončovaly v závěru května, výjimečně i v červnu. "Když v Polabí začínala sklizeň, na Vysočině dobíhaly poslední výsadby," poznamenal Králíček.

Sklízení raných brambor v Polabí začalo v prvním červnovém týdnu, proti obvyklým rokům i s desetidenním zpožděním. Hektarové výnosy se tam pohybují mezi 25 až 30 tunami. "Dřív byli v této době pěstitelé zvyklí na vyšší výnosy," uvedl Králíček.

Ceny nových brambor se přes léto do začátku sklizně na Vysočině počátkem září minulé roky snižovaly. Teď je tento pokles podle předsedy svazu výrazně pomalejší. V obchodních řetězcích se podle něj ceny za kilogram v tomto týdnu pohybují mezi 18 a 21 korunami. V obchodech podle ČTK byla vidět cena i okolo 30 korun za kilogram.

V ČR letos zemědělci podle Českého statistického úřadu nasázeli brambory na 20.947 hektarů polí, proti loňsku jejich rozlohu snížili o 3,4 procenta.

Na Vysočině se naopak plocha bramborových polí mírně zvýšila. Brambory v tomto kraji letos rostou na 7 381 hektarech, což je o 133 hektarů víc než před rokem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»