Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR k růstu ekonomiky přispěla jen omezeně, konstatují analytici.

Vláda Bohuslava Sobotky přispěla k dobrému výkonu ekonomiky v posledních letech jen omezenou měrou. Ekonomika je závislá především na vývoji v zahraničí, navíc vláda se ujala řízení země na počátku ekonomického vzestupu po předchozí krizi.

Vláda ČR k růstu ekonomiky přispěla jen omezeně, konstatují analytici.

autor. JURIS REAL

Vláda Bohuslava Sobotky přispěla k dobrému výkonu ekonomiky v posledních letech jen omezenou měrou. Ekonomika je závislá především na vývoji v zahraničí, navíc vláda se ujala řízení země na počátku ekonomického vzestupu po předchozí krizi.

Uvedli to analytici oslovení ČTK v reakci na bilanční tiskovou konferenci Sobotky. Ekonomové oceňují na současné vládě především stabilitu a přebytkové hospodaření.

Premiér řekl, že jeho vláda přinesla do ČR ekonomickou a politickou stabilitu. Daří se zvyšovat životní úroveň, rostou mzdy a je nízká nezaměstnanost, uvedl.

"Vláda Bohuslava Sobotky při svém nástupu zdědila ekonomiku na samém počátku cyklického oživení, podpořeného navíc bezprecedentním uvolněním měnových podmínek devizovými intervencemi ČNB. Současný solidní stav české ekonomiky je z větší části zásluhou uvedených cyklických faktorů," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavle Sobíšek. Zásluhu má vláda podle něj na politické stabilitě s evropským kursem a na tom, že příliš neohýbala tržní podnikatelské prostředí. "Třetí plusový bod, doufám, si vláda zaslouží za zavedení elektronické evidence tržeb, ale na hodnocení tohoto kroku je ještě brzy," uvedl.

Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy vláda k ekonomickému růstu přispěla jen zanedbatelnou měrou. Na druhou stranu ocenil politickou stabilitu a přebytkové hospodaření v letošním roce. "K růstu ekonomiky ve skutečnosti přispěly celkem běžné cyklické faktory, dále v evropském kontextu nadprůměrně svižný růst celého regionu zemí visegrádské skupiny, v poslední době také hospodářský vzestup eurozóny," uvedl.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka za růstem české ekonomiky stojí výsledky zpracovatelského průmyslu, především výroby osobních aut, strojírenství a dalších úspěšných oborů, které se dokážou prosadit na zahraničních trzích. "Úspěch průmyslu a nakonec i služeb stlačil nezaměstnanost a zároveň stimuluje růst mezd v ekonomice," uvedl. Loni k dobrému výkonu ekonomiky přispělo i dočerpání peněz z minulého rozpočtového období EU.

Ekonomický cyklus v České republice je podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala do velké míry závislý na vývoji v zahraničí díky exportnímu zaměření české ekonomiky. Zároveň ale upozornil, že k poslední recesi, která v Česku panovala v letech 2012 a 2013, přispěla úsporná politika vlády, která se promítla do nižší spotřeby domácností.

Za vzestupem ekonomické aktivity v posledních letech podle Dřímala bylo několik faktorů. Především se zlepšila situace na zahraničních trzích, pomohla uvolněná měnová politika České národní banky, prudký pokles cen ropy, příliv peněz z EU na konci minulého programového období a také lepší nálada mezi spotřebiteli. "Na posledních dvou faktorech má podíl i současná vláda," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»