Provozuje:
Juris Real Estate

Více než polovina nemovitostí v České republice je podpojištěná.

V České republice je 53 procent všech uzavřených smluv na pojištění nemovitostí v současné době podpojištěno, a to jak u hlavních budov, tak také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Více než polovina nemovitostí v České republice je podpojištěná.

autor. JURIS REAL, ČTK

V České republice je 53 procent všech uzavřených smluv na pojištění nemovitostí v současné době podpojištěno, a to jak u hlavních budov, tak také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Zároveň 13 procent Čechů nemá vůbec pojištěné své rodinné domy a 40 procent bytové jednotky. Vychází to z průzkumu finančně poradenské společnosti FinGO vytvořeného na základě 3.000 dotázaných klientů. ČTK ho má k dispozici.

Podpojištění nemovitosti je situace, kdy je částka, na kterou je sjednáno pojištění nemovitosti nižší než hodnota na znovupořízení obdobné nové při totální škodě. To se může stát, když se cena nemovitostí zvýší, ale pojistné krytí zůstává stejné.

Pokud je nemovitost podpojištěná a dojde k pojistné události, může to znamenat, že pojištěnec nedosáhne na dostatečné odškodnění, se kterým by se mu podařilo obnovit majetek do původního stavu.

K podpojištění nemovitostí dochází nyní podle specialistky na neživotní pojištění společnosti FinGO Ireny Jakobové v důsledku vysoké míry inflace.

"Kvůli vzrůstajícím cenám stavebních materiálů, ale také rostoucím cenám práce snadno dojde k tomu, že stávající pojistná smlouva již není aktuální. Stávající pojistné smlouvy totiž s největší pravděpodobností obsahují nízké pojistné částky, čímž k podpojištění dochází," řekla Jakobová.

Podle průzkumu 36,6 procenta klientů situaci podpojištění svého majetku dobře nerozumí. Z průzkumu mezi poradci společnosti FinGO vyplynulo, že takřka 82 procent jejich klientů má sjednané komplexní pojištění, tedy nemovitosti, domácnosti i odpovědnosti za škodu a 11,3 procenta klientů má pojištěnou pouze nemovitost, na kterou aktuálně čerpá hypotéku.

Řada lidí si své nemovitosti podle Jakobové vůbec nepojišťuje, protože neradi řeší nahodilost, na kterém je pojištění postaveno. Procento nepojištěných domů je pak oproti bytům mnohem menší hlavně kvůli pocitu jistoty, uzavřela.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»