Provozuje:
Juris Real Estate

Včelaři mají přebytky medu.

Po pandemii jim ubyla klientela.

Včelaři mají přebytky medu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Po pandemii jim ubyla klientela.

Včelařům po covidové pandemii ubyla pravidelná klientela. Občané k nim přestali jezdit. Včelaři, kteří mají včelaření jako koníček, tak mívají přebytky. ČTK to řekl předseda Základní organizace Českého svazu včelařů Chrudim Marcel Gregor. "Máme problémy med prodat. Ta covidová doba to celé nějak zanonymizovala, lidé se asi stydí přijít za včelařem. Mladší lidé možná nejsou zvyklí komunikovat osobně," řekl Gregor.

Někteří včelaři mívají stálé zákazníky, kteří si berou větší množství sklenic medu, aby měli zásoby na celý rok. Ne všem se ale daří si vybudovat takovou síť kupujících a mají ještě k prodeji loňský med. "Tak jsou nuceni dávat si na dům cedulku, že prodávají med. V tom nám stát pomáhá, že nám umožňuje prodávat přebytky takzvaně ze dvora. Spoustu včelařů na tom svoji produkci staví," sdělil Gregor.

Loni byl po dlouhé době medu dostatek. Med včelaři prodávají za 180 až 220 korun za kilogram. V letošním roce Gregor neočekává, že by cena medu měla růst. Letošní podmínky pro výrobu medu zatím vypadají dobře, je dostatek vláhy, a tak by mohlo být i dost nektaru, uvedl. Medu sice byl loni dostatek, ale zima byla špatná, nejhorší za poslední desítky let. Na přelomu let 2022 a 2023 podle Gregora uhynulo v České republice 38 procent včelstev, nejvíce v okrese Ústí nad Labem, kde to bylo přes 78 procent. V Karlovarském kraji přišli včelaři o polovinu včelstev.

"V působnosti naší organizace padlo každé čtvrté včelstvo, někteří včelaři měli úbytek i 50 procent. Hodně záleželo na nadmořské výšce a klimatických podmínkách na stanovištích a na tom, jak včelař důsledně se o včely staral, jak je léčil," informoval Gregor. Příčin je více a opakují se pravidelně. Na vině jsou teplé podzimy s kvetoucími poli, mírné zimy a ataky dlouhodobých i nových nemocí včel, které včelstva napadají často současně. "Včelaři monitorují velký nárůst varoázy a virových nemocí, které ještě nejsou dostatečně prozkoumané," oznámil Gregor.

Včelaři se pak potýkají se zdražováním pomůcek, zařízení a spotřebního materiálu. V posledních letech včelaři jezdí ke včelám dvakrát častěji, dělají víc prohlídek, musí jim dávat léčivo. Je to intenzivnější včelaření a také nákladnější. "Obecně náklady na léčivo vzrostly za posledních pět let až čtyřikrát. Dřív ho dotoval stát a také bylo levnější," uzavřel Gregor.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»