Provozuje:
Juris Real Estate

Tuzemské stavebnictví se příští rok meziročně zvýší o 2,2 procenta.

Stejným tempem poroste i v roce 2018. Vyplývá to z listopadového průzkumu analytické společnosti CEEC Research mezi stovkou tuzemských stavebních firem.

Tuzemské stavebnictví se příští rok meziročně zvýší o 2,2 procenta.

autor. JURIS REAL

Stejným tempem poroste i v roce 2018. Vyplývá to z listopadového průzkumu analytické společnosti CEEC Research mezi stovkou tuzemských stavebních firem.

Výsledky zveřejnil na Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Letos do října zatím stavebnictví podle Českého statistického úřadu meziročně kleslo o 9,3 procenta.

Tržby stavbařů by podle průzkumu měly v příštím roce vzrůst v průměru o 3,5 procenta. Vytížení kapacit firem v době průzkumu mírně kleslo na 92 procent.

"Sektor v následujících letech mírně poroste, predikce ředitelů stavebních společností jsou ale velmi střízlivé. Na kladném vývoji se shodlo 76 procent z nich. Je nutné si ale uvědomit, že vzhledem k propadu stavebnictví v letošním roce je srovnávací základna velice nízko," uvedl Vacek.

Na kladném vývoji v příštím roce se shodly firmy bez rozdílu velikosti a zaměření. Nejmenší růst očekávají ředitelé firem zaměřených na inženýrské stavby. Podle nich stavebnictví vzroste pouze o jedno procento.

"Vývoj stavebnictví závisí v krátkodobém horizontu na politické vůli a já osobně v tomto ohledu věřím, že nás v nejbližší době čeká mírný růst. Potřeba dobudovat kvalitní infrastrukturu je obrovská. Budou-li věci fungovat normálně, má stavebnictví prostor k růstu i v delším horizontu," doplnil ekonomický ředitel Strabag Rail Luboš Tomášek.

Vytížení kapacit stavebních firem v době průzkumu meziročně kleslo o tři procentní body na 92 procent. Na začátku posledního krizového roku 2013 to bylo pouze 65 procent. Zakázky mají stavbaři nasmlouvány v průměru na sedm měsíců dopředu. Velké stavební firmy s minimálním ročním obratem 200 milionů korun jsou na tom o 1,4 měsíce lépe. Ovšem polovina z nich uvádí měla ve stejném období loňského roku zakázek více. Podle odhadu stavební oborové asociace Euroconstruct, která sdružuje 19 zemí, české stavebnictví v příštím roce klesne o 3,2 procenta. V roce 2018 by mělo vzrůst o 4,5 procenta, v roce 2019 o 8,3 procenta. Společnost CEEC Research průzkum provedla ve spolupráci s firmou SGCP, divize Weber.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»