Provozuje:
Juris Real Estate

Teplárny v České republice zahájí topnou sezonu.

Počátek se výrazně opozdil.

Teplárny v České republice zahájí topnou sezonu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Počátek se výrazně opozdil.

Teplárny v ČR zahájí v následujících dnech, kdy se čeká citelné ochlazení, topnou sezonu. Většina z nich to má v plánu po nadcházejícím víkendu, kdy od neděle meteorologové očekávají průměrné denní teploty pod deset stupňů Celsia.

Začátek topné sezony se letos oproti minulosti výrazně opozdil, obvykle se začíná topit kolem půlky září, loni to bylo od 18. září. Oznámilo to Teplárenské sdružení ČR.

Vývoj cen tepla bude podle něj závislý na komoditách, některé teplárny by mohly od příštího roku zlevňovat, další naopak zdražovat.

Vláda tento týden rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 mld. korun. Finanční prostředky měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky.

Zrušení dotací je součástí úsporných opatření vlády. Teplárenskému sdružení ČR se rozhodnutí nelíbí, podle něj tím utrpí zákazníci.

Topná sezona podle legislativy trvá od začátku září do konce května. Vytápění může být v tomto období omezeno nebo přerušeno v případě, kdy se průměrné venkovní denní teploty v daném místě dostanou minimálně dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia.

"Aby se v září vůbec nezatopilo a topná sezona začala až v polovině října jako letos, je naprosto výjimečné," uvedl předseda výkonné rady sdružení Mirek Topolánek.

V uplynulých dnech zaznamenali meteorologové na některých stanicích rekordní teploty. Např. ve středu se teplota na mnoha místech dostala přes přes 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne, a rekordy pro 11. říjen padly na 78 ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň 30 let. Nadprůměrné teploty kolem 25 stupňů Celsia vydrží v České republice do soboty.

Některé teplárny již provoz v minulých dnech zahájily. Jako první tradičně začínají s vytápěním na západě Čech a ve vyšších polohách.

"Letos to vypadá podobně. Ostatní teplárny se připojí v celé republice během několika dní," řekl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Topnou sezonu po uplynulém víkendu zahájila například Pražská teplárenská. Hájek upozornil, že v minulých letech bývalo spíše pravidlem přerušení vytápění po chladném začátku září s nástupem teplého babího léta.

Ceny tepla se podle sdružení budou v jednotlivých teplárnách lišit a na jejich vývoj bude mít dopad především cena komodity, ze které se vyrábí.

V případě tepla vyrobeného ze zemního plynu sdružení očekává od příštího roku pokles cen, ovšem ze stále vysoké úrovně.

Naopak v případě výroby tepla z uhlí je očekáván nárůst, konečné částky však budou stále nižší než u tepelné energie vyrobené z plynu. U uhelných tepláren se podle sdružení může projevit fakt, že část z nich dosud nepromítla do svých cen nárůst nákladů, ty navíc dál navyšuje inflace.

Spotřeba tepla z centrálních tepláren v ČR loni klesla meziročně o 12 procent. Letos se dá očekávat, že Češi budou v úsporách pokračovat. Podle statistik Energetického regulačního úřadu se započtením nulové spotřeby tepla v září je letošní spotřeba tepla skoro o sedm procent nižší než loni.

"Přitom počet denostupňů, který určuje klimatickou náročnost na vytápění, je i při započtení extrémně teplého září zatím o 3,4 procenta vyšší. Od začátku roku tedy bylo celkově chladněji. Závěr je jasný, lidé teplem dál výrazně šetří," uzavřel Hájek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»