Provozuje:
Juris Real Estate

Systémy digitalizace stav. řízení plánuje MMR rekonstruovat.

Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo pro místní rozvoj v několikadenních odstupech postupně opravovat a doplňovat o další funkce.

Systémy digitalizace stav. řízení plánuje MMR rekonstruovat.

autor. JURIS REAL, MMR a ČTK

Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo pro místní rozvoj v několikadenních odstupech postupně opravovat a doplňovat o další funkce.

Učinit tak chce resort v reakci na technickou chybu v systému, podle které mohli úředníci editovat či zcela rušit některé žádosti o stavební povolení, které by jinak neměli mít možnost upravovat. ČTK to řekl mluvčí MMR Petr Waleczko.

Požadavky a připomínky, které ministerstvo v pondělí po spuštění systému obdrželo, v současnosti řeší s IT dodavatelem. Některé úřady se stále potýkají s komplikacemi, proti pondělku se ale funkce systému zlepšily.

S možností vidět záměry ke stavebním povolením, které patří i jiným stavebním úřadům, systém a nový stavební zákon počítá.

"Je to kvůli vzájemné koordinaci a spolupráci například s dotčenými orgány. Stavební úřady ale nevidí jednotlivá řízení, dokumenty a podobně," prohlásil Waleczko.

Možnost upravovat jiné záměry je podle něj ovšem technickou chybou, kterou ministerstvo řeší s dodavatelem a kterou plánuje odstranit do konce týdne.

"Úředník nesmí účelově údaje měnit. Stejně tak je to v situaci, kdy omylem dostane spis, který mu nepřísluší. Pokud někdo neoprávněně upravuje záměr, zůstává o tom v systému přesný záznam," sdělil.

Část stavebních úřadů měla 1. července problémy s nově spuštěným centrálním portálem, podle státu je ale funkční. Např. v Brně se úředníci magistrátu nemohli do systému přihlásit, podle nich kvůli přetížení.

S komplikacemi se potýkaly ale také stavební úřady v Praze. Jejich úředníci v systému vůbec nemohli pracovat, protože nebylo možné nastavit uživatelská práva.

Úředníci z Prahy 8 hodnotili systém jako nejhorší, co zatím s třicetiletou praxí zažili. Do Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) nebylo ale možné dále zadat adresu, pouze katastrální území, a v systému nebylo možné filtrovat záměry v konkrétních regionech a ukazovaly se výsledky za celou republiku. Některé radnice kritizovaly i nedostatečné proškolení zaměstnanců na nový systém.

Za pondělek se do portálu stavebníka podle MMR přihlásilo skoro 4 500 lidí a bylo odesláno 113 žádostí o stavební povolení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»