Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební úřady v ČR jsou přetížené.

Trápí je nový systém i nedostatek úředníků.

Stavební úřady v ČR jsou přetížené.

autor. JURIS REAL, ČTK

Trápí je nový systém i nedostatek úředníků.

Stavební úřady v České republice jsou v těchto dnech přetížené. Kvůli tomu, že od července začal platit nový stavební zákon, podali lidé do konce června stovky žádostí. Úřady jsou jimi zahlcené, jejich vyřízení bude trvat měsíce. Nový informační systém, který od července připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (dále i jako "MMR"), kritizují a označují ho za nefunkční.

Vedení radnic se obává, aby kvůli problémům nezačali odcházet úředníci. Někde jich je nedostatek už teď, zjistila ČTK.

Strach z odchodů úředníků přiznává například mladoboleslavský primátor Jiří Bouška (ANO). "Na ty lidi se navalilo hodně starých žádostí a do toho chodí nové," poznamenal.

Příprava nového systému mohla být podle něj určitě provedena lépe, i když připouští, že s každou podobnou změnou bývají spojeny problémy. "Jednou se do toho přihlásíte a pak se vám to třeba čtyřikrát nepovede," doplnil.

Nedostatek pracovníků už řeší v Rokycanech. Tamní stavební úřad má pod sebou 25 obcí a v některých případech funguje pro 68 městeček a vesnic. V červnu podali stavebníci 367 žádostí, dalších 323 bylo již rozpracovaných.

"Celkem tedy musí sedm úředníků a jedna administrativní pracovnice vyřídit 690 žádostí, v běžném měsíci před změnou stavebního zákona jich bylo 120," řekla vedoucí úřadu Radka Janová. Po 1. červenci už přijali jen deset žádostí. Také v Rokycanech vše komplikuje nefunkčnost nového systému, podle Janové se situace od začátku měsíce nijak nezlepšila.

Městský úřad v Náchodě hodnotí systém, do něhož mu zatím přišlo asi 15 podání, jako stupňující se chaos. "Některé úkoly v rámci portálu nejdou a ty co jdou, tak po týdnu už zase nikoli. Najdeme nějaké řešení - postup, ale za týden už tento postup nejde, protože se v systému něco upravilo. Např. nelze podepsat dokumenty, šablon je pouze deset a stylisticky jsou katastrofa a i v rozporu se zákonem, mají chybné paragrafy. Například nelze vydat usnesení, protože šablony znají pouze rozhodnutí," uvedla mluvčí radnice Nina Adlof. Představená metodika podle ní neodpovídá tomu, co úředníci vidí na portálu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Aston Martin vstupuje na český trh.

Otevře v metropoli dealerství. Více»

Digitalizace stavebního řízení se nelepší tak rychle, jak požaduje premiér.

Systém digitalizace stavebního řízení se podle premiéra Petra Fialy nezlepšuje tak rychle, jak by si přál. Předseda vlády to uvedl ve Sněmovně v rámci interpelací. Opětovně odmítl výzvy opozice k odvolání vicepremiéra pro digitalizaci Ivan Bartoše. Více»

Majetkový úřad zrušil dražbu zámku Štiřín.

Nikdo nesložil dražební jistotu. Více»

Lesníci dostanou příští rok na hospodaření místo 500 milionů 2 mld. Kč.

Lesníci dostanou příští rok na podporu lesního hospodářství dvě miliardy korun místo původních 500 milionů korun, se kterými počítal návrh rozpočtu. Více»

Půda už je nasycená.

Povodně mohou pomoci zachytit přehrady. Více»

Všechny články a aktuality »»