Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební úřady po celé ČR i nadále kritizují nový systém stavebního řízení.

Označují ho za nefunkční. Úterní aktualizace podle úředníků pomohla minimálně, většina nedostatků přetrvala. Řízení se tak neúměrně protahuje.

Stavební úřady po celé ČR i nadále kritizují nový systém stavebního řízení.

autor. JURIS REAL, ČTK

Označují ho za nefunkční. Úterní aktualizace podle úředníků pomohla minimálně, většina nedostatků přetrvala. Řízení se tak neúměrně protahuje.

Úředníci navíc musejí řešit stovky žádostí podaných do konce června ještě ve starém systému, zjistila ČTK.

"Nelze jej považovat ani zdaleka za plně funkční a úředníci nemohou normálně pracovat. Stále řeší i situace, kdy jim například od projektantů vůbec nedorazí některé zaslané žádosti přes portál stavebníka," řekl ČTK mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Ve Slaném si stěžují na to, že se obec do portálu nemůže přihlásit jako obec, v Brandýse nad Labem označují systém za nespolehlivý.

"Když to srovnáme s předchozím systémem, který jsme užívali a který jsme si zaplatili, to jsme jeli jak v mercedesu. Nyní jsme spadli na šlapací tříkolku," sdělil ČTK vedoucí oddělení stavebního úřadu přerovské radnice Jaromír Kluka.

Poukázal na velké časové zpoždění proti původnímu stavu. Za velký problém označil například skutečnost, že systém neumí propsat již zadané údaje do všech úkonů, které úředníci následně tvoří.

Vedoucí stavebního úřadu prostějovské radnice Jan Košťál připustil, že fungují některé jednoduché úkony, například odeslání sdělení do datové schránky.

"Nefunguje ale to základní, tedy vypsat řízení, oznámit to účastníkům řízení a pak vydat rozhodnutí," poznamenal.

V Novém Boru již přestávají věřit, že se nový systém podaří vyladit. Podle mluvčí tamní radnice Radmily Pokorné se po aktualizaci nezměnilo prakticky nic. "Portál často vůbec nefunguje nebo má pomalé odezvy, obsahuje i gramatické chyby," prohlásila.

Mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek sdělil, že každá aktualizace je prospěšná, navzdory tomu úředníci evidují velké množství potíží. Dlouhodobě je to nedostatek vzorů pro jednotlivé úkony nebo zdlouhavé vyplňování údajů v aplikaci. "Informační systém stavebního řízení tedy stále vnímáme jako nehotový a práci neusnadňující," řekl Poňuchálek. Také podle vedoucího stavebního úřadu ve Vyškově Karla Mozoly se aktualizací část problémů vyřešila, avšak většina jich zůstává.

Podobně to vidí zástupci pražských stavebních úřadů. Systém se sice zlepšil, ale stále zůstává prakticky nefunkční. Nelze například nahlížet on-line do spisů či chybí důležité šablony, které pomáhají automaticky vyplňovat dokumenty. V Plzni si stěžují na to, že nelze načíst přílohy, což znemožňuje pokračovat v řízení. Takový problém mají i jinde.

"Systém je nepředvídatelný, padá v plnění mezikroků. Například nešly nahrát dokumenty, často nelze načíst dokumenty, které již byly nahrány dříve," uvedla vedoucí stavebního odboru v Rokycanech Radka Janová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Aston Martin vstupuje na český trh.

Otevře v metropoli dealerství. Více»

Digitalizace stavebního řízení se nelepší tak rychle, jak požaduje premiér.

Systém digitalizace stavebního řízení se podle premiéra Petra Fialy nezlepšuje tak rychle, jak by si přál. Předseda vlády to uvedl ve Sněmovně v rámci interpelací. Opětovně odmítl výzvy opozice k odvolání vicepremiéra pro digitalizaci Ivan Bartoše. Více»

Majetkový úřad zrušil dražbu zámku Štiřín.

Nikdo nesložil dražební jistotu. Více»

Lesníci dostanou příští rok na hospodaření místo 500 milionů 2 mld. Kč.

Lesníci dostanou příští rok na podporu lesního hospodářství dvě miliardy korun místo původních 500 milionů korun, se kterými počítal návrh rozpočtu. Více»

Půda už je nasycená.

Povodně mohou pomoci zachytit přehrady. Více»

Všechny články a aktuality »»