Provozuje:
Juris Real Estate

Stát ve sporu s Harrachovem ustoupil.

Tržní nájemné po obyvatelích už nechce.

Stát ve sporu s Harrachovem ustoupil.

autor. JURIS REAL, ČTK a ČT

Tržní nájemné po obyvatelích už nechce.

Nájemcům dvou činžovních domů v krkonošském Harrachově, které patří státu, již nehrozí násobné navýšení nájmů na úroveň tržního. Stoupne jim o 20 procent.

Město současně přislíbilo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. Žurnalistům o výsledku dohody s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) informoval starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov) a následně ČTK potvrdila mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

"Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který celou tu kauzu převzal, včetně majetku, včetně těch bytových domů, tak po právním posouzení jejich právního oddělení uznal naši právní argumentaci, že nájemní smlouvy jsou vydržené. To znamená v překladu, že platí smlouvy z roku 2010 tak, jak jsme tvrdili od samého začátku, akorát s tím, že jsme se dohodli, že bude nájemcům navýšeno nájemné o 20 procent tak, jak umožňuje právní předpis každé tři roky," řekl Vašíček.

Tesařová sdělila, že postupovali podle ustanovení § 2238 občanského zákoníku, "který stanoví, že užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou," doplnila.

Jde o dva bytové domy s 15 byty v části zvané Klondajk, postavené zhruba před 30 lety pro místní skláře. Státu oba domy předloni přiřknul soud po několikaletém sporu s městem, jenž souvisel s vypořádáním závazků po privatizaci Crystalexu z 90. let minulého století.

Stát zastupovaný ministerstvem financí (MF) před rokem nájemcům předložil nové smlouvy s výrazně vyšším nájemným, na což odmítali přistoupit.

V bytech žijí senioři, invalidní důchodci či samoživitelky. Argumentovali tím, že by trojnásobně až pětinásobně vyšší nájemné nebyli schopní platit.

Nový návrh považují za akceptovatelný. "Všechno se zdražuje, takže to navýšení je přijatelné," oznámila novinářům jedna z nájemnic, Marie Nováková. Této seniorce hrozilo zvýšení nájemného z téměř 7.000 zhruba na 21.000 korun.

Další z nájemníků, Michal Choma, prohlásil, že cítí úlevu, že po nich stát nebude zpětně vymáhat peníze na "nezaplaceném" nájemném. Tím, že obyvatelé obou domů nadále platili nájemné v původní výši, MF u nich evidovalo dluh. I Choma je s navýšením nájmu o pětinu spokojený. "To jsem i já prosazoval, že mají nárok jedině o 20 procent," dodal.

Obavu z budoucnosti ale nájemci pořád mají, pokud stát skutečně oba domy prodá, jak již dříve zamýšlel. Podle znaleckého posudku mají hodnotu přes 100 milionů Kč, což vychází skoro sedm milionů na byt. Starosta Harrachova nevěří, že stát pro ně najde za takovou cenu kupce.

"Úřad pro zastupování státu musí postupovat v souladu se zákonem o nakládání s majetkem státu. Takže bude muset ty nemovitosti asi dát do dražby. Nicméně si myslím, že nemovitosti jsou zatíženy takovými fauly, že se to neuskuteční," podotkl.

Majetkový úřad podle mluvčí zatím žádné kroky k prodeji nečiní. "Starosta města Harrachov konstatoval, že předpokládá stažení žaloby na odstranění bytových domů ve lhůtě jednoho měsíce. Vzhledem k tomu, že doposud nebylo pravomocně ukončeno soudní řízení na odstranění bytových domů podané městem Harrachov, nemůže v současnosti stát s tímto majetkem nakládat," doplnila Tesařová.

Vašíček zároveň upozornil, že dohodou s ÚZSVM není spor se státem zcela uzavřený. "Naše spory s ministerstvem financí nadále trvají," uvedl.

Ministerstvo financí vymáhá po Harrachovu přes deset milionů, neboť se domnívá, že se bezdůvodně obohatil, když vybíral nájemné v době, kdy si město myslelo, že domy patří jemu. "My jsme přesvědčeni, že žaloba je naprosto nesmyslná," uzavřel Vašíček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»