Provozuje:
Juris Real Estate

Sparta byla schválena vítězem soutěže na nový strahovský stadion.

Na Strahově tak může stavět.

Sparta byla schválena vítězem soutěže na nový strahovský stadion.

autor. JURIS REAL, ČTK

Na Strahově tak může stavět.

Sparta Praha může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové asociace ČR v Olomouci schválila letenský prvoligový klub jako vítěze mezinárodní soutěže o využití areálu chátrajícího stadionu Evžena Rošického, jehož vlastníkem je FAČR.

Zároveň pověřila výkonný výbor, aby se Spartou zahájila jednání o uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Hromada schválila hlavní bod programu drtivou většinou, nikdo nebyl proti a jen čtyři delegáti se zdrželi hlasování.

Letenští se jako jediní přihlásili do soutěže o využití strahovského stadionu, kterou FAČR vypsala v únoru, a splnili všechna potřebná kritéria.

Asociaci coby vlastníkovi pozemku nabídli za možnost vybudovat novou arénu téměř 1,8 miliardy korun. Součástí smlouvy s FAČR bude povinnost poskytnout stadion nejméně ke třem zápasům reprezentace za rok.

"Musím vám poděkovat za státotvornost," sdělil předseda FAČR Petr Fousek delegátům poté, co návrh usnesení od výkonného výboru na valné hromadě drtivě prošel.

"Pro nás ve výkonném výboru to bude představovat další etapu práce, vstoupíme do další fáze celé záležitosti. Chci ocenit Spartu, přihlásili se jako jediní. Jde nám i o výnos, z něhož by mohli těžit i naši následovníci," doplnil Fousek.

Aréna, která by se stala největší v republice, by se měla začít stavět do roku 2030 a hotová by měl být nejpozději o pět let později. Částku v podobě stavebního platu bude Sparta vyplácet postupně po dobu 30 let, kdy bude na pozemku v nájmu.

Sumu 95 milionů korun hodlá úřadující ligový mistr asociaci vyplatit do měsíce po podpisu smlouvy jako poplatek za exkluzivitu.

Roční stavební plat bude činit přes 32 milionů korun, v celkové fin. částce 1,784 miliardy korun je zahrnuta předpokládaná inflace i úspora za pořádání reprezentačních utkání.

FAČR vypsala soutěž v návaznosti na rozhodnutí valné hromady z minulého roku, která se shodla na sportovním využití areálu. Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu a od loňska už neslouží ani pro tréninky reprezentačních výběrů.

Finanční náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu hradí asociace coby vlastník.

Nová aréna nebude tzv. národním stadionem, protože nebude financována ze státních zdrojů. Místopředseda představenstva Sparty František Čupr dnes delegátům valné hromady řekl, že výstavba vyjde zhruba na čtyři a půl miliardy korun.

"Jsou to bezpochyby nemalé peníze. Jsme rádi, že se nám podnikatelsky daří a můžeme si dovolit takovou investici," konstatoval Čupr.

Úřadující český mistr bude muset v budoucnu opustit Letnou, neboť tamní stadion s kapacitou 18.349 míst pomalu přestává stačit soudobým požadavkům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»