Provozuje:
Juris Real Estate

Soutěžící mohou hlasovat v anketě o Strom roku.

Zájemci mohou začít hlasovat v anketě o Strom roku. Na výběr je z deseti kandidátů z šesti krajů, porota vybírala z 83 návrhů.

Soutěžící mohou hlasovat v anketě o Strom roku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zájemci mohou začít hlasovat v anketě o Strom roku. Na výběr je z deseti kandidátů z šesti krajů, porota vybírala z 83 návrhů.

Mezi finalisty je např. i borovice přezdívaná Krásná Pepina, kterou spisovatel Bohumil Hrabal zasadil do své povídky Slavnosti sněženek. Předchozí titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku.

Do nejužšího výběru se probojovala 300letá Nepomyšlská lípa z Ústeckého kraje, o dvě století mladší Zábořská lípa z jižních Čech, lípa na školní zahradě z jihomoravského Sulíkova nebo Divadelní lípa z Týnce nad Sázavou, kterou do své tvorby vtiskl i Karel Havlíček Borovský. Další kulturní odkaz nese i jerlín u statku Lamberk, u kterého Bedřich Smetana komponoval slavnou Prodanou nevěstu. V letním hlasování ho doplní Havlíčkův dub u Prosečského zámku či dub přezdívaný Mladějovický. Finálovou desítku doplňuje hruška v širém poli z Pardubického kraje, borovice Krásná Pepina rostoucí v polabském přírodním parku Kersko-Bory a vzácná katalpa, která poutá pozornost návštěvníků v zahradě prvorepublikové vily Stiassni v Brně.

Hlasování lze na webové adrese www.stromroku.cz, a to do 8. října. Vítěz získá odborné ošetření a postoupí do mezinárodního klání o Evropský strom roku.

Titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil javor babyka z Ústí nad Orlicí, na třetím takzvaná sousedská hruška z Kralic nad Oslavou na Třebíčsku.

V anketě hlasovalo zhruba 6 500 občanů, kteří vybírali z finálových 12 stromů z osmi krajů. Pro vítězný strom jich hlasovalo téměř 2 500.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»