Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v červenci klesla o 0,02 bodu na 5,49 pct.

Průměrná sazba hypoték na začátku července nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,02 procentního bodu na 5,49 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května 2022.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v červenci klesla o 0,02 bodu na 5,49 pct.

autor. JURIS REAL, Swiss Life Hypoindex a ČTK

Průměrná sazba hypoték na začátku července nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,02 procentního bodu na 5,49 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května 2022.

Toto zjištění vyplývá z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na počátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti. Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Hypoindexu 6,37 procenta, tak klesly úroky u hypoték o 0,88 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,25 procentního bodu.

"Je tak vidět, že i přes opětovné snížení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky hypotéky příliš nezlevnily a banky tak nadále drží kurz velmi pozvolného snižování sazeb. Navíc u některých fixací hypoték na 80 procent LTV, což je poměr mezi výší hypotéky a hodnotou zastavované nemovitosti, banky naopak sáhly ke zvýšení úrokových sazeb," sdělil hypoteční analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora. Pokud má klient vybranou nemovitost a chtěl by čekat s žádostí o hypotéku na snížení sazeb, doporučil s hypotékou neotálet. Výraznějšího snížení by se totiž podle Sýkory v dohledné době nemusel dočkat. V současné situaci klienti s největší pravděpodobností sáhnou po kratších fixacích hypoték, jako jsou roční nebo dvouleté, maximálně tříleté, doplnil analytik.

S ohledem na skutečnost, že schválený max. poplatek za předčasné doplacení úvěru platný od letošního září neodpovídá částce, za kterou lobovaly banky, je podle něj téměř jasné, že ty si budou i nadále vytvářet rezervu na každém novém klientovi. "A tak se nějaké výrazné zlevňování hypotečních sazeb nedá očekávat," podotkl. Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,49 procenta byla v červenci 21.475 korun. Meziměsíčně klesla o 45 korun, od začátku roku zhruba o 1 000 korun, ukazují data. Bankovní rada ČNB na svém jednání 27. června 2024 snížila dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta. "Zřejmě to bylo naposledy, kdy přistoupila k takto výraznému snížení. Po prázdninách je pravděpodobné, že ČNB přibrzdí a bude snižovat svoji základní sazbu již jen o čtvrt procentního bodu," odhadl a uzavřel Sýkora.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»