Provozuje:
Juris Real Estate

Program Oprav dům po babičce je prý nastaven dobře.

Dotační program Oprav dům po babičce pomůže rodinám, které si rekonstrukci s pomocí programů Nová zelená úsporám (dále i jako "NZÚ") a NZÚ light nemohou dovolit. ČTK to řekl Jan Klusáček z Platformy pro sociální bydlení.

Program Oprav dům po babičce je prý nastaven dobře.

autor. JURIS REAL, ČTK

Dotační program Oprav dům po babičce pomůže rodinám, které si rekonstrukci s pomocí programů Nová zelená úsporám (dále jen "NZÚ") a NZÚ light nemohou dovolit. ČTK to řekl Jan Klusáček z Platformy pro sociální bydlení.

Program je podle jeho názoru dobře nastavený z hlediska životního prostředí i sociálního. Ministerstvo životního prostředí, které program představilo, je v posledním týdnu kritizováno za rozhazování finančních prostředků v době, kdy by se mělo šetřit. Program umožňuje občanům získat předem dotaci až jeden milion korun na zateplení a další rekonstrukci domů. Úspěšní žadatelé budou mít rovněž možnost od ledna 2024 čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. Dotace je určena na rodinné domy nebo na domy určené pro rekreaci, podmínkou je trvalé bydliště po dobu deseti let od doložení realizace projektu. Program je financován z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie.

"Samozřejmě je možné, že podporu budou čerpat i domácnosti, kterým by mohla stačit standardní dotace 30 až 40 procent v rámci NZÚ, ale je potřeba jednak vzít v potaz, že pokud využijí této možnosti mladé rodiny, jedná se de facto o podporu dostupnosti bydlení, které je pro mladou generaci často nedostupná kvůli cenám bydlení i vysokým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů. To, že veřejnou podporu využije část domácností, které by se bez ní obešly, platí pro většinu veřejných politik," sdělil Klusáček. Lidé v nezateplených domech nejsou podle Klusáčka hlavní skupinou obyvatel, které ohrožuje energetická chudoba, přesto představují velkou skupinu. „Pro velkou část z této populace navíc platí, že realizace komplexní rekonstrukce s podporou existujících dotačních programů typu Nová zelená úsporám, které si reálně žádají spoluúčast 60 až 70 procent, i když by dotace měla pokrýt až 50 procent, je v jejich případě nereálná,“ uvedl.

V programu NZÚ light není potřebná spoluúčast, ale zpravidla umožňuje občanům spíše rekonstrukce menšího rozsahu, jako je například výměna oken nebo částečné zateplení. Tyto opravy umožní lidem snížení energetické náročnosti jejich domácností o asi 20 až 30 procent. Oproti tomu kompletní rekonstrukce, kterou nabízí program Oprav dům po babičce, umožňuje snížení energetické náročnosti o 60 až 80 procent.

"Milionová dotace není tak zásadní, aby se kupujícím finančně vyplatilo koupit nemovitost k celkové rekonstrukci na místo objektu v lepším stavu. Cenu nemovitosti navíc z velké části představuje pozemek, který může tvořit největší část z prodejní ceny," konstatoval Jan Kratochvíl ze společnosti RE/MAX G8. "Z hlediska dopadů na životní prostředí jde o dobře navrženou veřejnou politiku, z dat, co máme je zřejmé, že energetická náročnost rodinných domů v České republice je velmi vysoká, jedna z nejvyšších v Evropě. Spotřeba energie na vytápění přitom dělá u rodinných domů až 80 procent z veškeré spotřeby energií, to znamená, že jakákoli opatření zaměřená na snižování energetické náročnosti bydlení v rodinných domech např. skrze zateplování jsou rozhodně potřebná," uzavřel Klusáček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»