Provozuje:
Juris Real Estate

Pražané si v roce 2024 připlatí za vodu.

Na vodném a stočném zaplatí nově 144,88 Kč/m3, což je meziročně o 13 % více. Nyní platí občané v Praze 128,18 korun za metr krychlový. Toto zjištění vyplývá z dokumentu, který schválili pražští radní.

Pražané si v roce 2024 připlatí za vodu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Na vodném a stočném zaplatí nově 144,88 Kč/m3, což je meziročně o 13 % více. Nyní platí občané v Praze 128,18 korun za metr krychlový. Toto zjištění vyplývá z dokumentu, který schválili pražští radní.

Zastupitelé v únoru 2022 schválili strategii do roku 2028, podle které bude hlavní město navyšovat meziročně vodné a stočné o dvě procenta nad inflaci.

Vodohospodářskou infrastrukturu má na starosti městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která ji do roku 2028 pronajímá Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK). V příštím roce vybere PVS na nájemném zhruba 3,55 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 584 milionů víc. "Meziroční navýšení znamená navýšení přibližně o 56 korun měsíčně na osobu za veškeré vodohospodářské služby, ročně by to znamenalo nárůst o 671 korun na osobu. Výše sociálně únosné ceny vody vypočtena oborovou autoritou činí pro hlavní město Praha na rok 2024 235,47 Kč za metr krychlový," uvádí se v dokumentu. Výše pro vodné a stočné je tak podle dokumentu v Praze nadále pod hranicí sociálně únosné ceny. Cena za jeden l vyrobené a dodané pitné vody včetně následného odvedení a ekologického vyčistění stojí méně než 15 haléřů.

Meziročně vzroste rovněž výše nájemného vodohospodářské infrastruktury, které platí PVK městské firmě PVS. Proti loňsku se zvýší na asi 3,55 miliardy korun, kdy v letošním roce je nájemné stanoveno na zhruba 2,96 miliardy.

Většinu vybraných finančních prostředků, a sice přes 3,3 miliardy, použije PVS na investice obnovy vodovodů a kanalizace. Výši nájemného ovlivnil mj. nárůst provozních i tzv. neovlivnitelných nákladů nebo změna sazby DPH na vodu, kterou schválila vláda.

PVK vlastní z 51 procent firma Veolia a ze 49 procent hlavní město prostřednictvím PVS. Firma provozuje vodovodní síť dlouhou 4 444 kilometrů a kanalizační síť o délce 4 760 km, loni měla 93.521 smluvních zákazníků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»