Provozuje:
Juris Real Estate

Povodí Moravy musí zaplatit vlastníkům pozemku pod Novými Mlýny.

Rozhodl soud.

Povodí Moravy musí zaplatit vlastníkům pozemku pod Novými Mlýny.

autor. JURIS REAL, ČTK

Rozhodl soud.

Povodí Moravy musí zaplatit 670.000 korun majitelům zatopeného pozemku pod vodním dílem Nové Mlýny, rozhodl odvolací Krajský soud v Brně.

Jde o jeden z prvních rozsudků, který vychází z nové judikatury Ústavního soudu k dlouhodobému omezení užívacího práva. Nyní vysouzená náhrada náleží vlastníkům za období tří let. Pokračovat chtějí žalobou o náhradu i za další období. O rozsudku informovala právní kancelář Frank Bold Advokáti.

Vyjádření státního podniku Povodí Moravy ČTK zjišťuje.

"Z rozhodnutí soudu vyplývá, že nárok na peněžní náhradu za zatopení pozemků vzniká za každý den trvajícího omezení. Klienti ji tedy mohou požadovat za každý den, kdy je vodní dílo na jejich pozemku," uvedl advokát Jan Hejl z Frank Bold Advokáti. Ústavní soud se letos zabýval jinou podobnou kauzou. Týkala se pozemku na Šumpersku, na kterém je část malé vodní elektrárny. Ústavní soudci vyhověli stížnosti majitelů, kteří taktéž vedli spor s Povodím Moravy, a zrušili rozhodnutí soudů, podle nichž se náhrada za omezení vlastnického práva poskytuje pouze jednorázově. V nálezu Ústavní soud uvedl, že "opakující se plnění je v řadě situací praktické a smysluplné, neboť umožňuje zohlednit dobu trvání omezení vlastnického práva a je způsobilé reagovat i na budoucí změnu poměrů", např. zánik vodního díla nebo vývoj kupní síly peněz.

Jedním ze sporů, do kterých se nová judikatura promítla, je ten, který se týká pozemku pod Novými Mlýny, což je soustava nádrží budovaná v 70. a 80. letech 20. století. V prvním stupni spor řešil Městský soud v Brně, v druhém ten krajský. Rozsudek byl zatím pouze vyhlášen, teprve se bude písemně vyhotovovat. Při budování Nových Mlýnů bylo zaplaveno několik obcí a mnoho pozemků místních lidí. Pokud se jejich vlastníci domáhali náhrady za zatopení, mohli dosud získat pouze jednorázovou náhradu, v mnoha případech byla ale i ta už promlčená. Po novém nálezu Ústavního soudu se situace podle Frank Bold změnila.

Vodními díly, kterých se nová rozhodovací praxe může dotknout, nejsou jen nádrže. Týká se to i hrází, jezů, kanalizací, vodních řadů, zavlažovacích systémů, protipovodňových opatření, studen a mnoha dalších.

"Pokud bylo vodní dílo vybudováno před rokem 2002 a neexistuje jiné věcné břemeno než zákonné, má vlastník pozemku nárok na náhradu za omezení jeho užívacího práva k pozemku. Může o ni tedy žádat za každý den a to zpravidla až tři roky zpětně," uzavřel Hejl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»