Provozuje:
Juris Real Estate

Penta odkoupila od ČD pozemky na Florenci za 244 mil. Kč.

Developerská společnost Penta Real Estate koupila od Českých drah dlouhodobě nevyužívané pozemky na Florenci v sousedství pražské magistrály takřka za 244 milionů korun.

Penta odkoupila od ČD pozemky na Florenci za 244 mil. Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Developerská společnost Penta Real Estate koupila od Českých drah dlouhodobě nevyužívané pozemky na Florenci v sousedství pražské magistrály takřka za 244 milionů korun.

Finanční částka může ještě vzrůst podle výsledku aktuálně projednávané změny územního plánu. Na pozemcích bude Penta pokračovat ve výstavbě nové čtvrti v okolí své nově otevřené kancelářské budovy Masaryčka.

Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Penta na konci letošního října koupila rovněž firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. "Nedávno jsme dokončili první fázi výstavby v okolí Masaryčky. Rádi bychom stavěli dál směrem k Florenci v intencích urbanistické soutěže z roku 2021, a propojili tak centrum města s Karlínem. Díky nákupu pozemků můžeme nyní dokončit jednání s městem o změně územního plánu pro tuto lokalitu a také jednání o kontribucích," uvedl ředitel pro komerční výstavbu společnosti Penta Real Estate Pavel Streblov. Současně dodal, že velká část koupených pozemků se po vybudování ulic a veřejných prostor stane majetkem města.

Kupní cena, kterou Penta Českým drahám zaplatí, se odvíjí od navržené změny územního plánu. Penta ihned zaplatí Českým drahám cenu odpovídající maximální zastavitelnosti území podle stávajícího územního plánu. V závislosti na jeho konečné podobě bude mít povinnost cenu navýšit podle případného nárůstu stavební zastavitelnosti území.

Cena by tak měla lépe odrážet možný budoucí výnos z těchto pozemků. Podstatnou část ceny, tedy 244 milionů korun, získají České dráhy hned bez ohledu na to, jak se jednání o územním plánu bude vyvíjet dál.

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec považuje vyjednané podmínky za výhodné. Zároveň podle něj České dráhy nebudou muset platit náklady na úpravy pozemků, které souvisejí např. se stanicí metra Florenc nebo s archeologickým průzkumem lokality. Ty bude zajišťovat Penta.

Projednávání změny územního plánu trvá již několik let. Pražský magistrát se s Pentou už dříve dohodl, že v nové zástavbě bude minimálně 40 procent bytů, kterých je v hlavním městě dlouhodobě nedostatek.

Cílem je proměnit neprůchozí uzavřenou oblast v živou městskou čtvrť propojující Florenc, Karlín a Žižkov. Očekává se, že projednání změny územního plánu bude dokončeno v roce 2024.

Náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) již dříve uvedl, že vítá nákup autobusového nádraží Florenc a přilehlých pozemků skupinou Penta.

Pro další rozvoj území podle něj městu usnadní situaci skutečnost, že namísto dvou pozemkových vlastníků bude jednat s jedním.

S výstavbou nové čtvrti v lokalitě Florence počítají vedení Prahy i městské části Praha 1 a Praha 8. V roce 2021 se konala mezinárodní urbanistická soutěž, která nastínila budoucí podobu tohoto území.

Vítězný návrh na jaře 2022 projednala a schválila rada hlavního města.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»