Provozuje:
Juris Real Estate

Objem hypotečních úvěrů stoupl v I. pololetí o 11 pct na 113 miliard Kč.

Obchodní banky v tuzemsku poskytly v prvním pololetí občanům 55.712 hypotečních úvěrů za celkem 113,1 miliardy Kč. Meziročně jde o nárůst počtu o čtyři procenta a objemu o 11 procent.

Objem hypotečních úvěrů stoupl v I. pololetí o 11 pct na 113 miliard Kč.

autor. JURIS REAL

Obchodní banky v tuzemsku poskytly v prvním pololetí občanům 55.712 hypotečních úvěrů za celkem 113,1 miliardy Kč. Meziročně jde o nárůst počtu o čtyři procenta a objemu o 11 procent.

Toto zjištění vyplývá z dat uveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Tyto záznamy obsahují údaje od devíti komerčních bank, které představují 90 procent trhu. Loni poskytly hypoteční banky rekordních 112.000 hypoték za 218,3 miliardy korun.

Letošní rok má zatím podle analytika Fincentra Josefa Rajdla co do objemu našlápnuto na další rekord.

Hypotéky přitom letos zdražují, průměrná úroková sazba v červnu stoupla podle Hypoindexu na 2,04 procenta a ocitla se tak na nejvyšší úrovni od ledna 2016.

Loni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

"Přestože byla první polovina roku nečekaně silná, rekordu na trhu hypoték se zřejmě nedočkáme," sdělil ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

V závěru letošního roku očekává dopad nového zákona o spotřebitelském úvěru, přísnějších doporučení ČNB a taktéž zvýšených úrokových sazeb.

Loni zákazníci právě z těchto důvodů spěchali s vyřízením hypotéky do konce roku a díky tomu bylo poslední čtvrtletí z hlediska sjednaných hypoték extrémně vysoké.

K tlumení rizik spojených s růstem hypotečních úvěrů by podle centrální banky mělo přispět zvyšování úrokových sazeb.

ČNB v polovině června opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Vedl ji k tomu rychlý nárůst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení.

Při zhoršení národního hospodářství by se mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením. Banka bank proto rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypotečních úvěrů.

Aktuálně se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»