Provozuje:
Juris Real Estate

Nejvýhodnější je uzavřít stavební spoření na konci roku.

Specifickým druhem spoření je tzv. stavební spoření. Dnes se právě z tohoto důvodu zaměříme na tuto problematikou, “která bývá před Silvestrem stále více aktuální“.

Nejvýhodnější je uzavřít stavební spoření na konci roku.

Specifickým druhem spoření je tzv. stavební spoření. Dnes se právě z tohoto důvodu zaměříme na tuto problematiku, “která bývá před Silvestrem stále více aktuální“.

autor. JURIS REAL

Z hlediska právního je stavební spořitelna speciálním druhem spořitelny. Stavební spořitelny se zaměřují výhradně na tzv. stavební spoření a k tomuto účelu disponují omezenou bankovní licencí na účelový sběr vkladů a účelové poskytování půjček fyzickým i právnickým osobám na řešení jejich bytové situace. Působení stavebních spořitelen je upraveno zvláštním zákonem. Klient uzavírá se stavební spořitelnou smlouvu, která zahrnuje jak podmínky spoření, tak i poskytnutí úvěru. Prostřednictvím adresného státního příspěvku ve formě dotace na stavební spoření podporuje stát tento produkt. Dočasný přebytek finančních prostředků umísťují stavební spořitelny do snadno likvidních a minimálně rizikových aktiv, dočasný nedostatek finančních zdrojů řeší půjčkami od jiných institucí na finančním trhu - in Šenkýřová, B. Bankovnictví I. 3. aktualizované vydání. Praha : Vysoká škola finanční a správní, 2002, s. 62. - V podrobnosti srov. taktéž. Kurs obchodního práva. Právnické osoby jako podnikatelé. 5. vydání. Praha : C. H. Beck, 2005, s. 530 až 532.

Z hlediska ekonomického jsou pak stavební spořitelny specifickým druhem spořitelen, které spravují na základě smlouvy o stavebním spoření kolektivně shromážděné peněžní prostředky. Garantují tak klientovi, že mu při splnění předem známých podmínek vznikne nárok na získání úvěru pro účely bydlení za pevnou, relativně výhodnou úrokovou sazbu. Účastníci stavebního spoření tvoří uzavřený kolektiv. Stavební spořitelna definuje podmínky pro dlouhodobě fungující systém stavebního spoření tím, že stanoví provozně ekonomické (úročení vkladů a úvěrů, úhrady, poplatky) a především odborně technické tarify stavebního spoření. Tyto odborně technické tarify zahrnují dobu spoření nezbytnou ke vzniku nároku na úvěr, minimální výši vkladu potřebného pro dosažení nároku na úvěr, výši tohoto úvěru a výši splátek z poskytnutého úvěru. Stavební spořitelny obvykle posuzují kvalitu podmínek stavebního spoření měřítkem vyváženosti smlouvy, tj. poměrem výkonů klient/spořitelna (SKLV - Sparerkassenleistungsverhältniss). Výše uvedený systém stavebního spoření používaný dlouhodobě v Německu, Rakousku a přijatý i v České republice a na Slovensku považuje za dostatečnou jistotu při přidělování úvěrů stanovení minimální hranice SKLV = 0, 5 pro každou jednotlivou smlouvu. Od těchto forem stavebního spoření je zcela odlišná konstrukce stavebního spoření v anglosaských Building Societies (in Polouček, S. a kol. Peníze, banky, finanční trhy . 1. vydání. Praha : C. H. Beck, 2009, s. 308.). V souvislosti s názvem našeho článku je pak nezbytné dodat, že jiné investiční instrumenty neposkytují zpětnou podporu získání státní podpory za celý rok, tak jako právě stavební spoření - srov. Blažek, P. Uzavřít stavební spoření na konci roku je nejvýhodnější. Praha : Deník - ekonomická příloha Moje peníze, citováno dne 30. listopadu 2009, s. II.

Letošním lákadlem stavebních spořitelen jsou finanční prémie. Bonus odpovídá části nebo celému poplatku za uzavření smlouvy, který je standardně jedno procento z cílové částky. Důvodem je totiž obava z dalšího úbytku klientů, který by spořitelnám omezil zdroje na půjčky. Za 1. pololetí získaly spořitelny o 26 tis. smluv na spoření méně než před rokem. Nejštědřejší je zatím Raiffeisen stavební spořitelna, která od 1. října do konce roku slibuje připsat lidem na nové smlouvy s cílovou částkou 200 tis. korun minimálně dva tis. korun. Klient by měl prémii získat během měsíce února, a to za předpokladu, že na účet vloží alespoň 20 tis. korun. Avšak pokud tak učiní do poloviny prosince, připíše mu stavební spořitelna dva tis. korun ještě letos. Přetahování spořitelen o klienty je letos složitější. Od nových smluv mnoho občanů odrazuje nejistota kolem udržení výhod stavebního spoření. Návrh na snížení státního příspěvku z rozpočtových úspor státu sice vypadl, nicméně ministr financí Eduard Janota však dlouhodobě a zatím bohudík legislativně neúspěšně usiluje o zrušení daňové výjimky na osvobození úrokových výnosů. Ministr financí navíc plánovitě chystá omezení podpory stavebního spoření pro rok 2011 a další léta. Mnoho občanů přitom kvůli hospodářské krizi už řadů měsíců zvažuje, zda se upsat na spoření na šest let, kdy získají nárok na státní příspěvek. Spořitelnám letos více konkurují i bankovní ústavy. Např. Komerční banka zvýšila úrok na termínových vkladech a např. nově garantuje předčasný výběr bez sankcí při ztrátě zaměstnání či dlouhodobé nemoci. Raiffeisenbank v září zavedla termínovaný vklad, ze kterého si může pětinu peněz vybrat klient kdykoliv (srov. Skalková, O. Spořitelny bojují o nové klienty. Praha : Hospodářské noviny - ekonomická příloha Podniky a trhy, citováno dne 5. října 2009, s. 17 - v souvislosti s tímto článkem lze zmínit i článek Radka Šalandy, nazvaný Silvestr přiláká tisíce střadatelů, uveřejněný na straně 13, dne 18. prosince 2009 v Lidových Novinách - ekonomické příloze Byznys).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»