Provozuje:
Juris Real Estate

Na zateplení starších RD bude možné získat dotaci až 1 mil. Kč.

Až jeden milion korun ve formě zálohy, tedy předem, dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu Oprav dům po babičce. Na TK k představení programu to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na zateplení starších RD bude možné získat dotaci až 1 mil. Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Až jeden milion korun ve formě zálohy, tedy předem, dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu Oprav dům po babičce. Na TK k představení programu to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Úspěšní žadatelé budou mít také možnost od ledna 2024 čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. Na každé nezaopatřené dítě navíc bude možné získat bonus 50.000 korun, doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rodiny také budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti.

Dotaci budou moci získat všechny ekonomicky aktivní fyzické osoby, žádat lze od září. Určena je na rodinné domy nebo na domy určené pro rekreaci, podmínkou je trvalé bydliště po dobu deseti let od doložení realizace projektu.

Žádat o dotaci lze i zpětně (ex post) na způsobilé výdaje od 1. ledna 2021. Možností je jak renovace, tak zbourání a výstavba domu na daném pozemku. Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013.

Program je financován z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie. Konkrétně se podle Hladíka počítá s vyčleněním až 40 miliard korun. Žádat bude možné do 30. června 2028, uvedl ministr.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) peníze poskytne žadateli dopředu. Za primární opatření Hladík považuje zateplení, aby dům staršího data výstavby byl renovován alespoň na energetickou třídu B.

Dotaci je možné buď načerpat a zrekonstruovat dům s použitím vlastních peněz na spolufinancování, nebo získat dotaci a výhodnou půjčku ze stavebního spoření, dodal ministr.

Půjčka bude mít zvýhodněný úrok bez nutnosti zástavy nemovitosti, fixaci úrokové sazby po celou dobu splatnosti, vyřízení úvěru a dotace bude možné na pobočce spořitelny a měsíční náklady úvěru přijatelné i pro nízkopříjmové domácnosti.

Úrok by podle Hladíka měl činit zhruba tři až čtyři procenta, záleží ale na jednotlivých stavebních spořitelnách.

Podle Hladíka je v České republice zhruba každý šestý dům prázdný, celkem jich je asi 400.000. Cílem je také snížit počet domácností ohrožených energetickou chudobou, zvýšit tempo renovací na tři procenta ročně či snížit míru zástavby úrodné půdy novými stavbami.

Vyjma milionu na zateplení bude možné renovaci rozšířit o další úsporná opatření, např. výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody, dobíjecí stanici pro elektromobil.

Program podle ministerstva životního prostředí přinese 100 miliard korun do ekonomiky na rekonstrukci, resort očekává zájem zhruba 40.000 žadatelů o dotaci.

Podle Hladíka by to znamenalo, že 3.000 hektarů úrodné půdy nebude zastavěno novými domy či že se spotřeba energie na vytápění v těchto domech sníží o 69 procent.

Podle Jurečky jde o program, který může pomoci nízkopříjmovým domácnostem investovat. Vicepremiér očekává, že od ledna 2025 budou velké změny v systému sociálních dávek, proto chce stát poskytnout peníze na řešení příčin špatné situace. Pokud do nějaké doby lidé možnosti nevyužijí, nemůže je stát sanovat dlouhé roky ve stejné výši jako dosud, dodal Jurečka.

Zájemci o dotaci se mohou obracet na krajská pracoviště SFŽP nebo využít formulář na webu www.novazelenausporam.cz.

Program ministerstva životního prostředí na zateplení starších rodinných domů Oprav dům po babičce podle hnutí ANO zvýší inflaci. Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes novinářům ve Sněmovně uvedl, že je také příliš široce zaměřený a nepomůže mladým rodinám, ale spíš bohatším lidem, kteří si z dotace opraví rekreační nemovitosti. Brabec si po seznámení s detaily programu myslí, že program by se měl spíš jmenovat Babi, dej nám konečně už ten dům. Pozastavuje se nad tím, že dotaci mohou získat jen ekonomicky aktivní osoby, nedosáhnou na ni důchodci. Celkově je ale podle něj program příliš široce zaměřený. "Prezentuje se tak, že jde o pomoc především mladým rodinám, ale je to doslova pokropení trhu desítkami miliard korun bez ohledu na to, zda budou zájemci mladí, nebo staří, bohatí, či chudí," poznamenal.

Program podle Brabce potěší především movité majitele rekreačních budov, kteří neřeší žádnou tíživou finanční situaci. "Mají několik domů a řeknou si, že když stát nabízí až milion dotace, proč by si takzvaně nezobli," uvedl. Mladé rodiny také často bydlí v bytových a panelových domech, upozornil Brabec. Dotace podle něj navíc podpoří inflaci.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dopravní terminál v Liberci přijde podle odhadů na více než 2 mld. Kč.

Vybudování moderního Dopravního terminálu v Liberci přijde podle předběžných odhadů na víc než dvě miliardy korun. Více»

Ceny jablek by přes nízkou úrodu výrazně růst neměly.

Sklizeň končí. Více»

Správa ruského majetku podala žalobu na vládu ČR kvůli sankcím.

Podnik pro správu ruského majetku v zahraničí podal správní žalobu na českou vládu. Napadl rozhodnutí, které jej zařadilo na národní sankční seznam. Více»

Geosan Development uvádí na trh 4 penthousy v proj. Rezidence Radimova Břevnov.

Tyto unikátní byty, pojmenované Botanic, Vista, Majesty Elegant, nabízejí velkorysé prostory od 120 do 154 m2 ve stavu shell & core plus, které korunují rozsáhlé terasy. Více»

Urbanity Campus Tachov dostal cenu uděl. v soutěži Stavba roku Plzeň. kraje.

Nemovitostní skupina Urbanity obdržela další ocenění za výjimečný počin v průmyslové architektuře a neotřelou revitalizaci brownfieldu. Více»

Všechny články a aktuality »»