Provozuje:
Juris Real Estate

Loni poprvé od roku 2010 klesla výroba nábytku v České republice.

A to na 51,45 miliard korun.

Loni poprvé od roku 2010 klesla výroba nábytku v České republice.

autor. JURIS REAL, ČTK

A to na 51,45 miliard korun.

V loňském roce klesla v České republice poprvé od roku 2010 výroba nábytku, a to oproti roku 2022 o 1,38 miliardy korun na 51,45 miliardy korun. Mírně klesly meziročně také prodeje o 200 milionů korun na 42,8 miliardy korun.

Hodnota dovozu nábytku do Česka klesla o 2,13 miliardy korun na 28,18 miliardy Kč a ještě výrazněji se snížila hodnota jeho vývozu o 3,31 miliardy korun na 36,83 miliardy korun.

Novinářům výsledky představila Asociace českých nábytkářů na pražském veletrhu bydlení, zahradního nábytku a designu. Důvodem poklesu je podle asociace propad v ekonomice, který se netýká pouze České republiky, ale celé Evropské unie. Celkový pokles produkce nábytku asociace nepovažuje za dramatický. "Pokles na 51,45 miliardy korun je stále velmi úspěšný výsledek, který jasně dokládá schopnosti tuzemských firem vyrábět konkurenčně schopný a na vyspělých trzích žádaný nábytek s vysokou přidanou hodnotou. Ze statistických dat vidíme, že dynamika spotřeby nábytku u nás klesla jen mírně," konstatoval tajemník asociace Tomáš Lukeš. Největší vývozci nábytku jsou podle ní zejména velké maloobchodní řetězce a velcí internetoví prodejci. Největší podíl importu nábytku do ČR přichází z Polska, Německa a Číny. S výrazným odstupem pak následuje Itálie, Slovensko a Rakousko. Výrobní firmy v ČR exportují podle asociace dražší a kvalitní nábytek, zejména na vyspělé trhy EU. V roce 2023 se nejvíce vyváželo do Německa, Nizozemí, Francie a Slovenska. Trh USA se z hlediska vývozu nábytku propadl na osmé místo za Polsko.

Nábytkáři v loni v září predikovali, že výroba nábytku za rok 2023 by měla klesnout o 1,6 procenta na 52 miliard korun. O šest procent na 37,9 miliardy korun se měl snížit také vývoz nábytku, jeho finální hodnota tedy byla nakonec ještě o miliardu nižší. Dovoz do ČR měl klesnout o pět procent na 28,7 miliardy korun, reálně byl zhruba o půl miliardy korun nižší. Asociace českých nábytkářů funguje od roku 1997, sdružuje zhruba 100 členů. Výrobní firmy tvoří přibližně 70 procent z nich, zbytek připadá např. na školy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»