Provozuje:
Juris Real Estate

Hroznů bude letos o něco méně.

Kvalita se zdá být dobrá.

Hroznů bude letos o něco méně.

autor. JURIS REAL, ČTK

Kvalita se zdá být dobrá.

Vinobraní je na jihu Moravy v plném proudu, i když jeho začátek nebyl tak časný jako v minulých letech. První hrozny na burčák začali vinaři sklízet až v polovině srpna. Trvající teplé počasí ale dozrávání hroznů výrazně urychlilo.

Hroznů z jihomoravských vinohradů bude letos o něco méně, díky teplému podzimu je ale jejich kvalita dobrá, vysoké teploty uplynulých dvou týdnů prospívaly zejména modrým odrůdám, bílé musí vinaři rychle sklízet, aby nepřišli o žádoucí kyseliny. ČTK to řekli oslovení zástupci vinařů i odborníci.

"Výnos se bude zřejmě lišit lokálně, na některých místech se v červnu v době kvetení objevila plíseň a zničila část květů, jinde škodily v červenci kroupy. Nižší výnos je výsledkem více faktorů," sdělil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity. Teploty, které v uplynulých dvou týdnech na jihu Moravy stoupaly až ke 30 stupňům, výrazně prospívají modrým hroznům, z nichž se vyrábí červené víno. "Zatímco pro bílé hrozny jsou teploty ke 30 stupňům už příliš vysoké, modrým hroznům naopak prospívají, červená vína letošního ročníku by tak mohla být dobrá," řekl Pavloušek.

Vinařské svazy odhadují, že hroznů bude letos o deset až 20 procent méně než loni. "Že bude letos nižší výnos je už nyní jasné, v tuto chvíli odhadujeme přibližně o deset až 15 procent nižší než loni," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Teplé září díky vysokým denním teplotám a nízkým teplotám v noci, způsobilo rychlý nárůst cukernatosti hroznů, zároveň ale také rychlejší pokles kyselin. "Kdo může, co nejrychleji sbírá a zpracovává, ani ne tolik podle cukru, ale právě podle kyselin, které nesmí klesnout příliš nízko," dodal Půček.

Někteří odhadují výnos nižší až o 20 procent. "Letošní sklizeň bude určitě nižší, než byla v roce minulém. Odhadujeme pokles o 15 až 20 procent. Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ prohlásil ředitel Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»