Hroznů bude letos o něco méně.
Kvalita se zdá být dobrá.
Hroznů bude letos o něco méně.
autor. JURIS REAL, ČTK
Kvalita se zdá být dobrá.
Vinobraní je na jihu Moravy v plném proudu, i když jeho začátek nebyl tak časný jako v minulých letech. První hrozny na burčák začali vinaři sklízet až v polovině srpna. Trvající teplé počasí ale dozrávání hroznů výrazně urychlilo.
Hroznů z jihomoravských vinohradů bude letos o něco méně, díky teplému podzimu je ale jejich kvalita dobrá, vysoké teploty uplynulých dvou týdnů prospívaly zejména modrým odrůdám, bílé musí vinaři rychle sklízet, aby nepřišli o žádoucí kyseliny. ČTK to řekli oslovení zástupci vinařů i odborníci.
"Výnos se bude zřejmě lišit lokálně, na některých místech se v červnu v době kvetení objevila plíseň a zničila část květů, jinde škodily v červenci kroupy. Nižší výnos je výsledkem více faktorů," sdělil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity. Teploty, které v uplynulých dvou týdnech na jihu Moravy stoupaly až ke 30 stupňům, výrazně prospívají modrým hroznům, z nichž se vyrábí červené víno. "Zatímco pro bílé hrozny jsou teploty ke 30 stupňům už příliš vysoké, modrým hroznům naopak prospívají, červená vína letošního ročníku by tak mohla být dobrá," řekl Pavloušek.
Vinařské svazy odhadují, že hroznů bude letos o deset až 20 procent méně než loni. "Že bude letos nižší výnos je už nyní jasné, v tuto chvíli odhadujeme přibližně o deset až 15 procent nižší než loni," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Teplé září díky vysokým denním teplotám a nízkým teplotám v noci, způsobilo rychlý nárůst cukernatosti hroznů, zároveň ale také rychlejší pokles kyselin. "Kdo může, co nejrychleji sbírá a zpracovává, ani ne tolik podle cukru, ale právě podle kyselin, které nesmí klesnout příliš nízko," dodal Půček.
Někteří odhadují výnos nižší až o 20 procent. "Letošní sklizeň bude určitě nižší, než byla v roce minulém. Odhadujeme pokles o 15 až 20 procent. Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ prohlásil ředitel Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.
Fórum
Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.
Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.
Volejte 777 603 019
Kalkulátor nemovitostí
Spočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru
Poslední Aktuality a články
Poslanci EU schválili odklad platnosti unijního nařízení o odlesňování.
Odpůrci poukazovali hlavně na to, že některé mechanismy, které nařízení zavádí, nejsou dostatečně připravené. Podle některých firem norma také přinášela nové byrokratické povinnosti a mohla by vést ke zvýšení cen. Více»
Soud zamítl žalobu obce Branov kvůli vyhlášení NP Křivoklátsko.
Městský soud v Praze zamítl žalobu středočeské obce Branov v jejím sporu s ministerstvem životního prostředí (MŽP) kvůli chystanému vyhlášení národního parku (NP) Křivoklátsko. Více»
Novým předsedou Rady ERÚ je Jan Šefránek.
Trávníček zůstane členem. Více»
Stanice metra Českomoravská se na rok uzavře 6. ledna.
Stejně tak Pankrác. Více»
Zámek Štiřín se nepodařilo prodat ani napotřetí.
Do dražby se nikdo nepřihlásil. Více»