Provozuje:
Juris Real Estate

Dnes nabývá účinnosti nový stavební zákon pro pozemní stavby a digitalizaci.

Dnes nabývá účinnosti stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Právní předpis např. ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho.

Dnes nabývá účinnosti nový stavební zákon pro pozemní stavby a digitalizaci.

autor. JURIS REAL, MMR a ČTK

Dnes nabývá účinnosti stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Právní předpis např. ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho.

Stavební úřady budou samy obesílat ostatní úřady a získají jejich vyjádření v tzv. koordinovaném závazném stanovisku. Na konci by mělo být jediné razítko pro stavebníka.

Stavební řízení bude pro všechny účastníky v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších informačních systémů. Od července dostanou stavebníci všechna povolení, vyjádření a dokumentaci on-line. Úřady a stavebníci budou komunikovat v propojených systémech, tedy Portálu stavebníka pro občany a Informačním systému stavebního řízení pro úředníky. Systémy budou fungovat v internetovém prohlížeči.

Nový stavební zákon upravuje konkrétní lhůty pro vydání povolení záměru. Např. u tzv. jednoduchých staveb bude povolení vydáno do 30 dnů ode dne podání žádosti.

Ostatní stavby bude stavební úřad muset posoudit do 60 dnů ode dne podání žádosti. Lhůtu si bude moci stavební úřad prodloužit, v obou případech ovšem pouze o 60 dnů.

Pokud stavebník nedoloží k žádosti závazná stanoviska dotčených orgánů, stavební úřad si je vyžádá sám, aniž by vyzýval k doložení stavebníka nebo kvůli tomu zastavoval stavební řízení.

Zavádí se apelační princip při posouzení odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu. Jestliže stavební úřad nevyhoví odvolání podanému proti jeho rozhodnutí, posoudí odvolání nadřízený stavební úřad. Spis se už nebude vracet na prvostupňový stavební úřad.

Stavebník bude moci stavební úřad požádat o předběžnou informaci zejména o hlediscích, podle kterých bude stavební úřad posuzovat žádost o vydání rozhodnutí o povolení záměru a za jakých předpokladů lze žádosti vyhovět.

Nový zákon o jednotném environmentálním stanovisku, který je v gesci Ministerstva životního prostředí, zavádí jednotné environmentální stanovisko (JES), které bude vydáváno jako závazné stanovisko.

JES nahrazuje závazná stanoviska a rozhodnutí z oblasti životního prostředí, vydávaná dosud podle devíti různých zákonů (například zákona o ochraně přírody a krajiny, lesního zákona, vodního zákona, zákona o ochraně ovzduší apod.).

Legislativa zavádí také nové rozdělení staveb na drobné stavby, jednoduché stavby, vyhrazené stavby a ostatní stavby. Do drobných staveb patří například skleníky či bazény, ty nebudou vyžadovat stavební povolení ani kolaudaci.

Jednoduché stavby jsou domky určené k bydlení či rekreaci s nejvíce dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím. Mezi vyhrazené stavby patří dálnice, letiště nebo vodní přehrady a mezi ostatní stavby se počítají bytové a obchodní domy nebo kanceláře.

Nový stavební zákon zdraží povolení některých typů staveb. Nejvýrazněji zdraží žádost o výkop studny ze 300 na 10.000 korun. Zdraží ale také povolování garáží z 1.000 na 5.000 korun a prodloužení platnosti stavebního povolení z 1.000 na 2.000 korun.

Stavba pro bydlení s více než třemi byty zůstává v součtu stejná, tedy 10.000 korun, podobně jako tomu je u stavby s nejvýše třemi byty nebo stavby pro rodinnou rekreaci, jejíž povolení je 5.000 korun.

Současně s novým stavebním zákonem začíná platit šest nových vyhlášek, které se zákonem souvisí. Ruší některé zastaralé technické parametry na výstavbu a upravují způsob vypracování dokumentace.

Nový stavební zákon a související vyhlášky počítají s přechodným obdobím do 30. června 2027. Do tohoto termínu bude možné projekty podávat i schvalovat podle dřívějších předpisů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dopravní terminál v Liberci přijde podle odhadů na více než 2 mld. Kč.

Vybudování moderního Dopravního terminálu v Liberci přijde podle předběžných odhadů na víc než dvě miliardy korun. Více»

Ceny jablek by přes nízkou úrodu výrazně růst neměly.

Sklizeň končí. Více»

Správa ruského majetku podala žalobu na vládu ČR kvůli sankcím.

Podnik pro správu ruského majetku v zahraničí podal správní žalobu na českou vládu. Napadl rozhodnutí, které jej zařadilo na národní sankční seznam. Více»

Geosan Development uvádí na trh 4 penthousy v proj. Rezidence Radimova Břevnov.

Tyto unikátní byty, pojmenované Botanic, Vista, Majesty Elegant, nabízejí velkorysé prostory od 120 do 154 m2 ve stavu shell & core plus, které korunují rozsáhlé terasy. Více»

Urbanity Campus Tachov dostal cenu uděl. v soutěži Stavba roku Plzeň. kraje.

Nemovitostní skupina Urbanity obdržela další ocenění za výjimečný počin v průmyslové architektuře a neotřelou revitalizaci brownfieldu. Více»

Všechny články a aktuality »»