Provozuje:
Juris Real Estate

Dietrichsteinová uspěla v kauze s Mikulovem.

Soud rodu přiřkl vlastnictví hrobky.

Dietrichsteinová uspěla v kauze s Mikulovem.

autor. JURIS REAL, ČTK

Soud rodu přiřkl vlastnictví hrobky.

Mercedes Dietrichsteinová uspěla s žalobou ve sporu s Mikulovem na Břeclavsku, Krajský soud v Brně rodu dnes pravomocně přiřkl vlastnictví Dietrichsteinské hrobky.

Potvrdil rozhodnutí břeclavského okresního soudu z loňského podzimu, proti kterému se Mikulov odvolal. Dietrichsteinové o hrobku přišli po 2. světové válce.

Od 90. let je ve vlastnictví Mikulova, který do její opravy investoval desítky milionů korun.

Mercedes Dietrichsteinová u Krajského soudu v Brně, který se 3. října 2013 začal zabývat odvoláním v kauze jejích restitučních nároků.

Dietrichsteinová u soudu osobně nebyla. Spor trvá léta. Břeclavský okresní soud v roce 2015 zamítl restituční žalobu Mercedes Dietrichsteinové, která žádala po radnici v Mikulově vrácení rodové hrobky, dalších pěti objektů ve městě a asi 200 pozemků.

Odvolací krajský soud o dva roky později rozsudek potvrdil, výjimkou byla ale hrobka. Podle odvolacího soudu se okresní soud měl v případě hrobky věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva, nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život.

Okresní soud dal v dalším jednání loni v říjnu zapravdu Dietrichsteinové, rozhodnutí krajský soud potvrdil.

Podle předsedy senátu Libora Daňhela právo na rodinný a soukromý život je v tomto případě silnější. "Právo žalobkyně je natolik významné, že není možné jej narušit takovým způsobem, jakým jej narušil československý stát," konstatoval soudce.

Mikulov se s rozhodnutím soudu podle právní zástupkyně města Jany Bendové Maruškové neztotožňuje, zváží podání dovolání. "Vyhodnocení dalšího postupu bude věcí doručení rozhodnutí, jeho odůvodnění a konzultace s klientem," prohlásila a uzavřela právnička.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»