Provozuje:
Juris Real Estate

DPI budou muset zajišťovat plyn i pro větší odběratele.

Schválila to vláda.

DPI budou muset zajišťovat plyn i pro větší odběratele.

autor. JURIS REAL, ČTK

Schválila to vláda.

Dodavatele poslední instance (DPI) budou povinni uzavřít smlouvu a zajistit dodávky plynu i pro klienty s vysokou spotřebou nad 630 megawatthodin.

Podmínkou bude, aby pro tyto zákazníky platily zastropované ceny.

Při svém jednání to schválila vláda, řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Návrh, který se týká výhradně dodávek plynu, má zamezit případům, kdy jsou velcí spotřebitelé bez dodavatele, což by pro ně mohlo být likvidační.

V současné době DPI povinně přebírá zákazníky jiného dodavatele, pokud firma pozbyde oprávnění nebo možnost dodávat elektřinu nebo plyn.

V případě plynu je však tato povinnost limitována spotřebou do 630 MWh, zákazníky s vyšší spotřebou mohou odmítnout. Schválené nařízení vlády to mění.

Bez toho by totiž podle odůvodnění nařízení mohli velcí spotřebitelé čelit existenčním problémům. Zahrnovat by mělo v době mimořádné tržní situace zákazníky, na něž se vztahují zastropované ceny plynu.

Dodavatelé tyto zákazníky v některých případech původně odmítali z obav, že nebudou mít pro ně dostatek plynu.

Ten by jim ale podle návrhu měl zajistit a nabídnout obchodník s plynem, v něm má stát většinu hlasovacích práv a současně má zajištěnu stanovenou minimální přepravní kapacitu do ČR.

Tím je nyní společnost ČEZ, která má sjednané kapacity v nizozemském LNG terminálu a disponuje přepravními trasami do České republiky.

Podle odhadů by v takovém případě mělo být poptáván u DPI asi jeden milion megawatthodiny plynu. Státní rozpočet by to mělo podle odhadů vyjít na zhruba dvě miliardy korun.

Peníze jsou ovšem podle vlády už započteny v nákladech na celkové zastropování cen. To by podle ministerstva financí mělo vyjít maximálně na 130 miliard korun.

V příštím týdnu by se podle Fialy měla vláda zabývat dalším nařízením, které by mělo rozšířit okruh subjektů, pro něž budou platit zastropované ceny energií.

Podle návrhu, který je nyní v připomínkovém řízení, by cenový strop měl platit i pro státní nebo městské podniky, které nemají obchodní charakter. Typicky půjde např. o technické služby nebo kulturní centra.

Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Původně měl pro firmy z veřejného sektoru bez obchodní povahy zajišťovat energie státní obchodník, jeho fungování je však po přijetí zastropovaných cen nejisté.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek plynu v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Letošní novela energetického zákona zkrátila režim dodavatele poslední instance z původních šesti měsíců na polovinu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»