Provozuje:
Juris Real Estate

Chaty a chalupy jdou zase na dračku.

Vypadalo to jako koníček, který z Česka postupně vymizí.

Chaty a chalupy jdou zase na dračku.

autor. JURIS REAL

Vypadalo to jako koníček, který z Česka postupně vymizí.

Nyní se však chaty a chalupy opět prodávají a pořizují si je přitom často lidé, kteří před pár lety nechtěli o něčem podobném ani slyšet.

Když před pěti lety dostal Zdeněk Zavadil k narozeninám knížku Chatařství, projekt fotografky Veroniky Zapletalové, která si tak trochu utahovala z národního fenoménu chat a chatiček, bral to jako povedený vtip od kolegů, s nimiž se na cyklovýletech podobným stavbám smáli. A něco podobného, s čím jsou jen starosti navíc, vlastnit rozhodně nemínil.

Teď však má dvě malé děti a o koupi menšího víkendového obydlí vážně uvažuje. "Bydlíme v Praze a každý výlet do přírody je vlastně strašná dřina, na chatě bychom v ní přitom mohli trávit celé víkendy, a navíc se tam dá jet na levnou dovolenou," vysvětluje změnu svých pohnutek. Nebyl by navíc první, v jeho okolí už si několik lidí chatu pořídilo, jeho sestra si pronajala alespoň zahrádku s malým zahradním domkem na okraji metropole.

Podobných rodin je poměrně hodně, toto zjištění vyplývá ze statistik Hypoteční banky. "Z našich statistik je zřejmé, že tento koníček přechází i na mladší generace," uvádí Jan Sadil z Hypoteční banky. Nejčastěji kupují rekreační objekty rodiny s dětmi, kterých bylo 53 procent, druhou velmi skupinou českých chalupářů jsou ale tzv. singles, kteří tvořili 38 procent mezi nakupujícími. Chuť nakupovat rekreační bydlení se zřejmě přinejmenším u části nových majitelů vyvinula z potřeby podobná zařízení si na léto pronajímat.

Samozřejmě ani koupě chaty či chalupy není levnou záležitostí a u dobře udržovaných nemovitostí v ceněných lokalitách může jít cena do milionů, zatímco dřevěná chatka se dá i s pozemkem leckde koupit za pár set tisíc. Největší poptávka je ve Středočeském kraji, zájemci odtud jich letos koupili devadesát. Velký zájem je také např. v Moravskoslezském kraji, kde se jich prodalo 40.

A o jaké lokality je zájem? Tradičně o rekreační objekty na Šumavě a v Krkonoších, krom tamních roubenek však také letí zděné chalupy, v nichž se dá celoročně bydlet a které mají dobrou dopravní dostupnost do města. Podobně vidí zájem nakupujících i v Hypoteční bance, téměř třicet procent hypoték na chaty a chalupy vyřizují v Praze a středních Čechách. Hodně jich poskytli také v Plzeňském a Jihomoravském kraji, přičemž podle banky si lidé většinou pořizují rekreační objekty ve stejném kraji, v jakém bydlí, aby to na chatu či chalupu neměli daleko. Zájem o rekreační nemovitosti byl v posledních letech nejvyšší v roce 2008, těsně před nástupem finanční krize. Vývoj zájmu v letech 2009 a 2010 kopíroval celkový pokles hypotečního trhu. Od roku 2011 se podle statistik Hypoteční banky zájem Čechů o rekreační objekty opět vrací - potvrdil to mj. meziroční růst hypotečních úvěrů o čtrnáct procent. Jestliže naopak chatu máte a chcete se jí zbavit, počkejte raději na přelom zimy a jara. Na podzim zájem o koupi standardně klesá. Je však dobré vědět, že noví majitelé jsou až na výjimky poměrně nároční a větší šanci mají objekty se zavedenou vodou, kanalizací a samozřejmě s elektřinou a současně v dobrém stavu, protože málokdo dnes počítá s tím, že bude volný čas na chalupě trávit jejím zvelebováním. Makléři se shodují, že lidé chtějí na chalupě především odpočívat nebo ji mít jako zázemí pro aktivní dovolenou.(s využitím Wallerová, R. Chaty a chalupy. Opět si je pořizují i mladí lidé. Realitní příloha magazínu MF DNES, s. 6 až 7).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»