Provozuje:
Juris Real Estate

České farmy jsou více než desetkrát větší než v Polsku.

Podle svazu je to výhoda.

České farmy jsou více než desetkrát větší než v Polsku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Podle svazu je to výhoda.

Průměrná velikost českých farem je více než desetinásobná oproti Polsku. Na konferenci o budoucnosti českého zemědělství v Senátu to sdělila analytička polské Federace chovatelů skotu a producentů mléka Dorota Grabarczyková.

V Polsku činí průměr 11,42 hektaru, zatímco v České republice je to 130 ha. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha je přesvědčen o tom, že výhodou českého zemědělství je právě velikost v kontextu EU. Podniky díky tomu mohou produkovat potraviny levněji, podotkl. "Kdybychom měli srovnatelné nákladové, daňové podmínky, tak je (český) větší zemědělec schopen potraviny vyrobit levněji," poznamenal Pýcha. Uvedl, že větší firmy mají zároveň lepší přístup např. k úvěrům nebo mají možnost mít specializované zaměstnance. Předseda svazu upozornil na skutečnost, že farmáři v celé Evropě jsou pod velkým tlakem mj. byrokracie nebo stále větších environmentálních požadavků. Upozornil, že zároveň se do EU může importovat zboží ze zemí, kde nic takového farmáři plnit nemusí, což se netýká jen Ukrajiny, nýbrž také např. zemí skupiny Mercosur, tedy jihoamerického sdružení volného obchodu.

Pýcha také řekl, že ceny na světových trzích, které ovlivňují i částky, za které i čeští zemědělci svou produkci prodávají, vznikají také v zemích, kde jsou farmy výrazně větší. Například v USA je průměrná velikost 200 hektarů, v Kanadě je to 335 hektarů, na Ukrajině 485 hektarů, v Argentině se blíží průměr 600 hektarů a v Austrálii je průměr 3 000 hektarů.

Grabarczyková informovala, že polské zemědělství má výrazně rozdrobenější strukturu než to české. Farmáři tam hospodaří na více než 14 milionech hektarů. Sdělila, že v Polsku je přes šest milionů kusů skotu a z toho přes dva miliony jsou dojnice.

Dojnice chová 155.000 zemědělských podniků, z nich 85.000 dodává mléko ke zpracování. Celková produkce přestavuje 12,5 miliardy kg mléka ročně a zhruba 70 procent objemu zpracují družstevní mlékárny.

Grabarczyková řekla, že 60 pct zvířat je ve stádech do devíti kusů. Farmy, které mají 100 a více kusů, tvoří necelé procento. U prasat je průměrná velikost stáda 171 kusů, přes 50 procent produkce se realizuje ve stádech s více než 1 000 kusy prasat.

Podle posledního integrovaného šetření ČSU z roku 2020 jsou v ČR sice nejméně početnou skupinou velké zemědělské podniky, které tvoří sedm procent ze všech téměř 29.000 zemědělských subjektů, ale současně hospodaří na 63 procentech z celkové výměry zemědělské půdy a podílí se na chovu hospodářských zvířat ze 77 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»