Provozuje:
Juris Real Estate

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Dostala se na nejnižší úroveň od začátku dubna 2022.

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČNB, ČT 24 a ČTK)

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Dostala se na nejnižší úroveň od začátku dubna 2022.

Analytici se shodli, že rozhodnutí ČNB mírně překvapilo finanční trh. Pomalejší snižování sazby chtěli dva členové bankovní rady.

Podle guvernéra centrální banky Aleše Michla bude ČNB k dalšímu snižování sazeb přistupovat opatrně. Je pravděpodobné, že v budoucnu tempo jejich snižování zpomalí.

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 5,75 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou např. navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 3,75 procenta.

Dva ze sedmi členů bankovní rady ČNB chtěli snížit základní úrokovou sazbu pouze o čtvrt procentního bodu, sdělil Michl na tiskové konferenci.

Upozornil také, že bankovní rada vidí v ekonomice mírně proinflační rizika. Zdůraznil, že bankovní rada bude pokračovat v přísné měnové politice, aby se inflace stabilizovala poblíž dvouprocentního cíle. V květnu byla meziroční inflace 2,6 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dopravní terminál v Liberci přijde podle odhadů na více než 2 mld. Kč.

Vybudování moderního Dopravního terminálu v Liberci přijde podle předběžných odhadů na víc než dvě miliardy korun. Více»

Ceny jablek by přes nízkou úrodu výrazně růst neměly.

Sklizeň končí. Více»

Správa ruského majetku podala žalobu na vládu ČR kvůli sankcím.

Podnik pro správu ruského majetku v zahraničí podal správní žalobu na českou vládu. Napadl rozhodnutí, které jej zařadilo na národní sankční seznam. Více»

Geosan Development uvádí na trh 4 penthousy v proj. Rezidence Radimova Břevnov.

Tyto unikátní byty, pojmenované Botanic, Vista, Majesty Elegant, nabízejí velkorysé prostory od 120 do 154 m2 ve stavu shell & core plus, které korunují rozsáhlé terasy. Více»

Urbanity Campus Tachov dostal cenu uděl. v soutěži Stavba roku Plzeň. kraje.

Nemovitostní skupina Urbanity obdržela další ocenění za výjimečný počin v průmyslové architektuře a neotřelou revitalizaci brownfieldu. Více»

Všechny články a aktuality »»