Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny skutečně prodávaných nových bytů stouply od loňska o 7 %.

Oproti roku 2008 jsou ale stále téměř o třetinu levnější.

Ceny skutečně prodávaných nových bytů stouply od loňska o 7 %.

autor. JURIS REAL

Oproti roku 2008 jsou ale stále téměř o třetinu levnější.

Téměř přesně o 7 % vzrostla během posledního roku průměrná realizovaná cena u skutečně prodávaných nových bytů. Oproti „předkrizovému“ roku 2008 jsou ale ceny novostaveb stále bezmála o 30 % nižší. Vyplývá to z dnes publikovaných statistik vycházejících z kompletní prodejní historie společnosti CENTRAL GROUP. Ta je největším rezidenčním developerem a investorem v České republice s jednoznačně nejvyšším tržním podílem. Detailní data o jejích prodejích již od roku 2008 tedy poskytují vypovídající obraz o vývoji celého segmentu cenově dostupných novostaveb v Praze v posledních 6 letech.

Skutečně prodávané, nikoli jen nabízené byty

Na rozdíl od většiny statistik dostupných na realitním trhu odrážejí statistiky společnosti CENTRAL GROUP realitu, protože jsou exportem z interního systému společnosti, kam se zaznamenává každý uskutečněný prodej. „Nehrajeme si na to, že monitorujeme celý pražský realitní trh. Podle našeho názoru to totiž ani nejde. Díky naší tržní pozici poskytují naše statistiky vypovídající obraz o vývoji celého trhu v segmentu cenově dostupných bytů. Hlavně se ale jedná o data na základě skutečných prodejů nemovitostí, které již stojí nebo jsou ve výstavbě. Tedy žádných vzdušných zámků s neznámým termínem zahájení výstavby,“ říká Dušan Kunovský, šéf CENTRAL GROUP.

Trend růstu cen bytů potvrzen

Potvrzuje se tak v poslední době stále častěji skloňovaný trend – ceny novostaveb, a to zejména těch cenově dostupných v nižším a středním cenovém segmentu, v posledním roce rostou. Průměrná cena za metr čtvereční vnitřní podlahové plochy bytu (bez DPH, balkonů, teras, předzahrádek, garáží nebo parkovacích stání) činila ke konci prvního pololetí letošního roku u skutečně prodaných bytů CENTRAL GROUP přesně 35.352 Kč.

To je o 7 % více, než na konci loňského roku, ale stále o bezmála 30 % méně, než se prodávaly srovnatelné byty v prvním pololetí předkrizového roku 2008. Jak je z křivky dále patrné, průměrné ceny neklesaly lineárně, ale kolísaly v závislosti na doplňování nabídky o nové levnější projekty. Úroveň ceny bez DPH je zvolena záměrně z důvodu srovnatelnosti – za sledované období se sazba DPH několikrát měnila.

Absolutní ceny průměrných dispozic prodaných bytů společnosti CENTRAL GROUP dosahují aktuálně 1,8 milionu u bytů 1+kk, 2,8 milionu za 2+kk, 3,9 milionu za 3+kk a 5,7 milionu u 4+kk.

Jedná se o konečné ceny ALL INCLUSIVE vč. DPH a veškerého příslušenství.

Pro srovnání, v první polovině roku 2008 dosahovaly ceny srovnatelně velkých bytů 2,4 milionu u 1+kk, 3,7 milionu u 2+kk, 5 milionů u 3+kk a 6,9 milionu u 4+kk.

CENTRAL GROUP odmítá „miniaturizaci“ dispozic

Z dat o skutečně prodávaných bytech za posledních 6 let vyplývá ještě jedna podstatná věc. A to, že CENTRAL GROUP jako pravděpodobně jediný z velkých rezidenčních developerů nepřistoupil k záměrnému zmenšování dispozic jednotlivých bytů ve snaze docílit nižší absolutní ceny. Průměrné výměry prodaných bytů jsou tak za celé období a u všech dispozic téměř lineární. „Zmenšování bytů a vytváření devítimetrových krcálků namísto plnohodnotných pokojů považuji za průhledný trik na kupující, který se dlouhodobě promítne do tržní ceny takových bytů. Ke kvalitě moderního bydlení patří i odpovídající prostor, proto CENTRAL GROUP na plošné zmenšování bytů nepřistoupil a ani v budoucnu nepřistoupí,“ uzavírá Kunovský.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»