Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB nezměnila pravidla pro hypoteční úvěry.

Česká národní banka ponechala beze změny pravidla pro poskytování hypoték. Nadále platí limit výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent. Zbývající dva limity zůstávají deaktivované.

ČNB nezměnila pravidla pro hypoteční úvěry.

autor. JURIS REAL, ČNB a ČTK

Česká národní banka ponechala beze změny pravidla pro poskytování hypoték. Nadále platí limit výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent. Zbývající dva limity zůstávají deaktivované.

Zároveň ČNB doporučila bankám, aby byly opatrnější při poskytování nezajištěných úvěrů na bydlení. Podle odborníků rozhodnutí centrální banky zásadní pohyb na úvěrovém trhu nezpůsobí.

Bankovní rada centrální banky rovněž rozhodla, že se od července sníží proticyklická kapitálová rezerva na ochranu úvěrového trhu o půl procentního bodu na 1,25 procenta.

Od ledna naopak zavádí novou systémovou kapitálovou rezervu ve výši 0,5 procenta na ochranu finančního systému před riziky spojenými s geopolitickým napětím či dekarbonizací.

ČNB začala uvolňovat pravidla pro poskytování hypoték v minulém roce. Od loňského července zrušila povinnost pro banky uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu žadatele o hypotéku (DSTI).

Od počátku letošního roku hypoteční banky nemusí uplatňovat ani limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). Ponechání limitu LTV je ale podle členky bankovní rady Kariny Kubelkové důležité pro stabilitu trhu.

Podle hypoteční specialistky FinGO Jany Vaisové ponechání hypotečních limitů nezpůsobí pohyb na trhu. "Všichni s těmito parametry počítají již delší dobu. Neočekávali jsme, že by ČNB deaktivovala parametr LTV. Každého klienta připravujeme dlouhodobě na to, že musí mít v záloze naspořeno deset až 20 procent vlastních zdrojů," sdělila.

Doplnila, že banky si samy nastavují vlastní hranice parametrů DTI i DSTI, přestože ČNB oba deaktivovala, a hlídají si schopnost klientů splácet.

Bankovní rada doporučila poskytovatelům úvěrů na bydlení, které nejsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti, aby se zvýšenou mírou obezřetnosti posuzovali žádosti o úvěry, u nichž DSTI překračuje 40 procent a DTI překračuje osm ročních příjmů.

Doporučení se týká například úvěrů na rekonstrukce budov a zvýšení energetické úspornosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

O reorganizačním plánu spol. Vítkovické slévárny rozhodne soud.

Novým vlastníkem firmy se měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích, a tak slévárny teď jednají s dalším zájemcem. Více»

Stát prodává další zámek.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových včera oznámil nový pokus o prodej barokního zámku Veleslavín na Praze 6. Více»

Začínají Dny evropského dědictví.

Ty otevřou přes 700 památek po celé České republice. Více»

St. zástupkyně podala v kauze nebytových prostor v Brně obžalobu na čtyři lidi.

Z podplacení viní tři lidi, jednoho z nich z účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Více»

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta.

Průměrná sazba hypoték na začátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Více»

Všechny články a aktuality »»