Provozuje:
Juris Real Estate

Bude pro futuro existovat navazující tramvajové spojení i do extravilánu Prahy.

Středočeský kraj totiž začal jednat s obcemi o tramvajových tratích vedoucích z Prahy do vybraných středočeských obcí.

Bude pro futuro existovat navazující tramvajové spojení i do extravilánu Prahy.

autor. JURIS REAL

Středočeský kraj totiž začal jednat s obcemi o tramvajových tratích vedoucích z Prahy do vybraných středočeských obcí.

Společnost Ropid, která organizuje dopravu v Praze a okolí, dokonce představila ve spolupráci s pražským Dopravním podnikem (DPP) v rámci Evropského týdne mobility projekt vlakotramvaje, která by jezdila ve městě po klasických tramvajových kolejích a poté by pokračovala po příměstské železniční trati.

Vlakotramvaj (tzv. typ "Kachna") vyjela z Václavského náměstí a na tramvajové smyčce v Řepích se přes krátkou propojku přesunula na nedaleké vlakové nádraží Praha -Zličín. V časovém výhledu deseti let by mohla pokračovat třeba do Hostivice.

Středočeský kraj jedná s obcemi v okolí Prahy o vedení tramvajových tratí z metropole. Patří mezi ně zejména Zdiby, Průhonice a Jesenice, kam by tramvaje mohly do několika let jezdit.

"Návrhy vedení jednotlivých tras jsou již detailně projednávány se zástupci dotčených obcí a měst. V tuto chvíli mezi ně patří především Zdiby, Průhonice nebo Jesenice u Prahy," uvedl krajský radní František Petrtýl (ANO).

Jednání jsou podle něj vedena tak, aby byly v maximální možné míře zohledněny požadavky obcí na vedení tramvajových tras v návaznosti na možnosti dalšího rozvoje těchto obcí.

O vybudování tramvajových tratí do Zdib, Průhonic a Jesenice se minulý týden zmínil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) v souvislosti s představením strategie města pro rozvoj tramvajové sítě.

Petrtýl ale upozornil na to, že celá investorská příprava, tedy zpracování vyhledávacích studií, projektových dokumentací i následné financování, leží na bedrech Středočeského kraje.

Nelze tak podle něj tvrdit, že Praha chce stavět tramvajové tratě do středních Čech, jak se objevilo v médiích. "Je tomu přesně naopak. Jde o náš zájem, který ve spolupráci s Prahou řešíme a připravujeme delší dobu," uvedl Petrtýl.

Tratě na území regionu bude podle něj kraj připravovat a budovat samostatně, hlavní město poskytne součinnost při provozu a napojení na kolejovou síť Prahy.

Investorskou přípravu a možné vedení tras zajišťuje středočeská Krajská správa a údržba silnic, pražský dopravní podnik jí poskytuje své zkušenosti s provozováním těchto tratí.

Podle středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je protažení tramvajových tratí za Prahu společně s rozšířením integrované dopravy na železničních tratích jediným možným způsobem, jak zlepšit dopravní propojení mezi metropolí a středočeskými obcemi.

Dolínek již dříve uvedl, že rozvoj kolejové dopravy je pro hlavní město zásadní, poněvadž je v mnoha ohledech výhodnější a ve srovnání s autobusy méně zatěžuje životní prostředí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»