Provozuje:
Juris Real Estate

Zrekonstruovali historický mlýn z 15. století na luxusní bydlení.

Na Okoř jezdili na výlety od svých devatenácti let. Chátrající mlýn v podhradí jim učaroval už tehdy. Když to finanční podmínky po letech dovolily, objekt koupili a během čtrnácti měsíců jej i s okolím proměnili k nepoznání.

Zrekonstruovali historický mlýn z 15. století na luxusní bydlení.

autor. JURIS REAL

Na Okoř jezdili na výlety od svých devatenácti let. Chátrající mlýn v podhradí jim učaroval už tehdy. Když to finanční podmínky po letech dovolily, objekt koupili a během čtrnácti měsíců jej i s okolím proměnili k nepoznání.

Pokud existuje pojem „splněný sen“, pak tady určitě.

Zní to, na dnešní dobu, nečekaně pozitivně, snad až romanticky. Třiadvacetileté spokojené manželství, úspěšná firma, splněný sen v podobě zachráněné stavby, jejíž původ sahá až do 15. století. Když před třemi roky manželé Paulišinovi koupili mlýn pod hradem Okoř, byl v dezolátním stavu: sedmnáct let chátral, střechou teklo tak, až propadly stropy, zůstaly jen obvodové zdi, vše, co se dalo ukrást, během let zmizelo. V 90. letech minulého století proběhla rekonstrukce, pak však mlýn 17 let chátral. V tomto stavu jej koupili noví majitelé.

„Jezdili jsme sem od devatenácti let, moc se nám tady líbilo. Trápilo nás, jak mlýn chátrá. Když nám to finanční situace umožnila, objekt jsme koupili a před třemi roky se pustili hned do rekonstrukce,“ popisuje Simona Paulišinová. Na rozdíl od mnoha jiných stavebníků si spolupráci s památkáři pochvaluje, na všem se rychle domluvili. Mlýn i jeho okolí jsou tak dnes ve stavu, který je téměř totožný s tím, jak vypadal v druhé polovině 19. století, kdy zde došlo k zásadní rekonstrukci: zmizelo mlýnské kolo, přišla turbína, objekt se výrazně zvětšil a zmodernizoval. Na pozemku dnes zbývá jen poslední neopravená stavba, bývalé stáje. „Do dvou let by tu měl vzniknout malý hotel se sedmi pokoji,“ prozrazuje Simona Paulišinová.

Mlýn, který je doslova přilepený na hradní opevnění, se po radikální rekonstrukci v roce 1873 hodně proměnil, tehdy získal i typické výrazné štítové stěny, stejné, jaké lze vidět třeba i na Sovových mlýnech v Praze. Dlouhá desetiletí poznenáhlého chátrání zastavili až v 90. letech 20. století noví kanadští majitelé. Sice se snažili, ale „šili horkou jehlou“, šetření na materiálech se jim nevyplatilo. Navíc je investice rychle přestala bavit a mlýn prodali. Nový majitel místo pokračování v rekonstrukci nebo praktickém využití objekt nechal doslova ladem, následovalo 17 let chátrání a úpadku. Manželé Paulišinovi mlýn postavený v potoční rokli koupili v roce 2011 a hned se pustili do razantních oprav. Poničené trámy bylo nutné vyměnit, nová je samozřejmě i střecha, naštěstí metrové obvodové zdivo vydrželo. Vlhkost zespodu ani záplavy naštěstí dům nikdy neponičily. Pod stavbou totiž fungovalo široké potrubí určené pro vodu pohánějící turbínu. Právě industriální určení objektu, kde vedle mlýna byla i pekárna a pivovar, výrazně ovlivnilo výběr některých stavebních prvků, například oken. Výraznou úpravou musela projít také zahrada a okolí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»