Provozuje:
Juris Real Estate

Zmatky a problémy kolem hypotečních úvěrů.

Podle mínění MF si mohou občané úvěr na bydlení převést jen jednou, při dalším tzv. refinancování hypotéky si nebudou moci již odečítat úroky z daně z příjmů. Opačného názoru jsou hypoteční poradci.

Zmatky a problémy kolem hypotečních úvěrů.

Podle názoru Ministerstva financí si mohou občané úvěr na bydlení převést jen jednou, při dalším tzv. refinancování hypotéky si nebudou moci totiž již odečítat úroky z daně z příjmů. Naopak podle mínění hypotečních poradců si mohou lidé i při druhém či vícečetném refinancování své hypotéky odečítat úroky z daní.

autor. JURIS REAL

Mezerovitá legislativní úprava zákona o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb.) zapřičiňuje a způsobuje problémy cca. 70 tis. obyvatelům České republiky, kteří tento rok uvažují o tom, jak dále naloží se svoji starší hypotékou. Těmto lidem totiž dobíhá tzv. fixace, tj. tedy doba, po kterou měli fixovánu (pozn. pevně stanovenou) úrokovou sazbu. Nejohroženější skupinou jsou občané, kteří si pořídili hypotéky v roce 2006.

Podle právního stanoviska Ministerstva financí, má každý občan právní nárok jen na jednu změnu hypoteční banky. Ministerstvo financí zastává právní názor, že při druhé a další změně občan automaticky ztrácí „šanci“ (pozn. možnost) odečíst si zaplacené úroky ze základu daně. To přitom zjednodušeně řečeno znamená, že by každoročně lidé měli přijít o značný obnos peněz. Např. u dvoumilionového hypotečního úvěru na dvacet let mohou občané přijít o nejméně 10 000 Kč.

Proti výkladu Ministerstva financí se ohrazují nejen samotní hypoteční poradci, kteří dále klientům radi odečítat úroky ze základu daně a zkoušet trpělivost úředníků na finančních úřadech, ale „brojí“ proti němu i samotní občané, kteří jsou samozřejmě tou nejslabší stranou „sporu“.

„Nicméně nová legislativní novela zákona o daních z příjmů se do voleb stihnout asi nedá (pozn. ministerstvo ani žádnou novelu nepřipravuje) a bankovní ústavy mohou naopak těžit z toho, že lidé nebudou mít motivaci přestupovat jinam (pozn. resp. měnit bankovní ústavy).“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»