Provozuje:
Juris Real Estate

Židé v Plzni shánějí finanční prostředky na opravu zchátralého rabínského domu.

Plzeňská židovská obec bohužel nezískala evropskou dotaci na opravu zdevastovaného rabínského domu u Velké synagogy.

Židé v Plzni shánějí finanční prostředky na opravu zchátralého rabínského domu.

autor. JURIS REAL

Plzeňská židovská obec bohužel nezískala evropskou dotaci na opravu zdevastovaného rabínského domu u Velké synagogy.

Památkově chráněný objekt, kde mělo zhruba za 40 milionů Kč vzniknout školicí středisko judaismu, výstavní místnost a byty pro lektory, chce židovská obec opravit co nejdříve, aby nespadl.

Možnosti dotací ale zatím nevidí žádné. Členů obce je velmi málo, aktuálně 109, jsou většinou staří a finančně pomoci nemohou, řekla ČTK předsedkyně Eva Štixová.

"Chceme alespoň opravit střechu a shnilé krovy, sháníme peníze. To je hlavní priorita. Aby nám to nespadlo na hlavu, zvláště když je to kulturní památka. Chceme začít na jaře příštího roku. Doba opravy se bude odvíjet od peněz," řekla. Náklady obec odhaduje na jednotky milionů korun. Současně shání peníze na postupnou rekonstrukci střechy Velké synagogy, kde potřebuje ještě opravit varhany za 28 milionů Kč. "Do střechy (Velké synagogy) teče. Opravujeme ji po částech. Uvidíme, kolik to bude stát, až bude hotová, už máme polovinu," uvedla Štixová.

O peníze na obnovu rabínského domu požádala loni obec Evropský fond pro regionální rozvoj. Do projektu dala kolem dvou milionů korun. Velmi rychle sehnala všechna povolení a byla první z deseti židovských obcí v zemi, která o dotaci požádala.

"Jedna firma se odvolala, dotace se neodsouhlasila a celé to spadlo," řekla Štixová. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj obec opravila loni za 32 milionů korun Starou synagogu. Štixová nevěří, že ještě nějaké dotace budou. Na varhany jí bylo doporučeno zkusit norské fondy.

"Chtěli bychom mít v rabínském domě hlavně školicí centrum pro západní Čechy, aby ten dům žil," řekla Štixová. Jde o dvoupodlažní objekt s půdou, který sloužil jako zázemí pro Velkou synagogu, jednu z největších na světě. Obě stavby byly vybudovány shodně koncem 19. století. Po nástupu komunismu sloužil dům plemenářskému podniku. "Totálně to tu zdevastovali," uvedla Štixová. Do objektu židovská obec nikoho nepouští kvůli možnému zranění. Navíc má obavy z toho, aby dům neohrozil sousední mateřskou školku. "Paní ředitelka by také byla šťastná, kdyby se opravil, protože pořád musí hlídat dětičky, aby k domu nešly blíž," dodala Štixová.

Plzeňská židovská obec, která měla před válkou 3000 členů, před 17 lety opravila za více než 52 milionů korun 122 let starou Velkou synagogu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»