Provozuje:
Juris Real Estate

Zemědělské sucho v České republice mizí i z hlubší vrstvy půdy.

Zemědělské sucho z ČR po vydatných deštích posledních dnů rychle mizí a v některých oblastech i z hlubší vrstvy půdy, která byla po srážkově chudém jaru vyschlá prakticky všude, vyplývá z údajů, které vědci uveřejnili na portálu InterSucho.

Zemědělské sucho v České republice mizí i z hlubší vrstvy půdy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zemědělské sucho z ČR po vydatných deštích posledních dnů rychle mizí a v některých oblastech i z hlubší vrstvy půdy, která byla po srážkově chudém jaru vyschlá prakticky všude, vyplývá z údajů, které vědci uveřejnili na portálu InterSucho.

Údaje jsou vztažené k nedělnímu ránu, nezohledňují tedy nedělní deště. Mapa nasycení půdy do jednoho metru také ukazuje, že existují oblasti - Beskydy, velká část Vysočiny či jižních Čech, kde je půda stoprocentně nasycená a při dalších silnějších deštích existuje značné riziko povodní. Některá místa postihly bleskové povodně po dalších deštích již v neděli.

Silnější zemědělské sucho v půdě do jednoho metru přetrvává jen v Ústeckém kraji a na Opavsku. V hlubší vrstvě od 40 centimetrů nadále panuje prakticky v celém Podkrušnohoří, na Opavsku, v Královéhradeckém kraji a na některých dalších menších územích. Míru sucha vědci určují jako poměr aktuální nasycenosti půdy proti průměrnému nasycení v letech 1961 až 2010. Na rozdíl od této relativní hodnoty je míra nasycení půdy absolutní a ukazuje, že půda není silně nasycená kromě Podkrušnohoří ani na sever a severozápad od Prahy a na území Jihomoravského kraje jižně od Brna.

Situace zemědělců je značně rozdílná. Existují lokality, kde květnové deště dokázaly zachránit úrodu a díky dalším dešťům porosty dobře prospívají, někde přišly květnové srážky pozdě a další deště už na tom nic nezměnily. A v některých lokalitách naopak přívalové deště mohly úrodu částečně nebo zcela poničit. Dle tvůrců InterSucha se letošní průběh sucha velmi podobá loňskému, kdy deštivý květen a první polovina června jeho míru výrazně snížily a silně se projevilo opět v červenci a v srpnu. I letos lze podle nich očekávat podobný průběh, poněvadž sezonní prognóza zatím ukazuje na teplotně mírně nadprůměrné a srážkově mírně podprůměrné léto.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»