Provozuje:
Juris Real Estate

Zemědělské škody po tornádu dosáhly 1,5 mld. Kč.

Připravuje se kompenzace.

Zemědělské škody po tornádu dosáhly 1,5 mld. Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Připravuje se kompenzace.

"Na základě prvotního předběžného šetření v místě katastrofy na Hodonínsku, Břeclavsku a v okolí obce Stebna ze strany regionálních zemědělských nevládních organizací a dozorových orgánů ministerstva zemědělství došlo k výraznému poškození porostů trvalých kultur – zejména chmelnic, vinic a ovocných sadů, společně s výraznými škodami na porostech zeleniny," píše úřad. Uhynula rovněž hospodářská zvířata a byly zničeny výrobní haly. U škod způsobených přírodními pohromami a jinými mimořádnými událostmi může být podpora až 100procentní, u škod způsobených nepříznivými povětrnostními jevy pak může dosáhnout 80 procent.

Ministerstvo zemědělství již v pátek informovalo, že Státní pozemkový úřad (SPÚ) uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100.000 Kč. Pozemkový úřad peníze uvolní z rozpočtu pro pozemkové úpravy, kde je na letošní rok vyčleněna částka tři miliardy Kč. "Není to jednoduchá situace pro nikoho ze zúčastněných. Dotýká se nejen našich poboček v Jihomoravském kraji, ale, bohužel, osobně i našich zaměstnanců. Také v tomto směru jsme připraveni pomoci vypsáním interní sbírky," doplnil ředitel SPÚ Martin Vrba. Lesy ČR mimo jiné darují poškozeným lidem 20 metrů krychlových palivového dříví, vlastníkům zničených domů pak dalších 50 metrů krychlových kulatiny. "Myslíme na všechny, kteří se zcela nenadále ocitli bez střechy nad hlavou. Darujeme jim dřevo na nový krov, které i dopravíme na nejbližší pilu, nebo stotisícový dar," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Majetkové škody po bouři doprovázené tornádem budou podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) nejméně 12 miliard korun na veřejném majetku, na soukromém mnohonásobně vyšší. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) o víkendu v České televizi sdělila, že dotace na škody dostanou všichni zasažení lidé bez ohledu na to, jestli byli pojištění. Stát připravuje dotace také pro podnikatele.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»